Cum au dispărut de pe lista UNESCO, 1700 de hectare de păduri virgine din România

Foto: notabn.ro

Foto: notabn.ro

Puțini oameni știu că singurele păduri virgine din Europa se mai află încă în Banat, pe Valea Higeg. În anul 2017, UNESCO a dat curs cererii României de a include pe lista pădurilor protejate internațional, 24 000 hectare de păduri seculare virgine, alături de păduri din Germania, Slovacia si Ucraina.

Din cauze greu de pătruns, asemeni pădurilor virgine, zona care cuprinde Valea Higeg din munții Țarcu, care aparține de Ocolul Silvic Teregova, deși recunoscută, a fost omisă de pe lista patrimoniului mondial al umanității trimisă spre aprobare la UNESCO. Lista unde trebuia să existe și zona amintită a fost făcută de autorități la întocmirea Catalogului cu Pădurile Virgine care trebuie protejate.

Despre aceste lucruri a aflat Asociaţia Altitudine – Filiala Banat care a publicat pe site-ul propriu un articol-raport prin care arată, din punctul ei de vedere, care sunt vinovații pentru asemenea ”erori”.

În decursul ultimilor ani RNP Romsilva a accesat în mod abuziv, cu complicitatea altor factori responsabili, o parte din pădurile seculare virgine situate în Valea Higeg din aria protejată Sit Natura 2000 Munții Țarcu“, a scris pe site, Alin Ciprian Ciulă, reprezentant al Asociației Altitudine – Filiala Banat.

În anul 2012, la apariția ordinului Ministerului Mediului ce stabilea protecția pădurilor virgine (OM 3397/2012) pe Valea Higegului existau peste 1700 ha de păduri seculare virgine, în două unități de producție, ceea ce plasa zona pe poziția a IV-a în studiile preliminare de pe – Lista siturilor candidat UNESCO – ce documentau includerea pădurilor seculare virgine ale României în patrimoniul UNESCO.

Cu toate solicitarile făcute din partea asociației, în decurs de 5 ani, abia 260 de ha din cele 1700 ha existente au fost trecute în Catalogul Pădurilor Virgine.

Asociația Altitudine acuză Romsilva că ar fi vinovată de dispariția abracadabrantă a întregii Văi Higeg. Ea a solicitat în 2013 factorilor responsabili (RNP, ITRSV) oprirea interventiilor preconizate în cele 1700 ha de păduri seculare din Valea Higeg cu potențial a fi încadrate ca și păduri virgine, iar intervențiile s-au derulat și se doresc a fi continuate în mod abuziv și în prezent, sub acoperirea amenajamentului silvic care a fost reînnoit în 2014 fără a respecta reglementările apărute cu privire la pădurile seculare virgine.

În prezent, există pericolul iminent al altor intervenții în parcele ce conțin păduri seculare virgine neprotejate din Valea Higeg, în parcela 82A din UP IV al OS Teregova, dar și în alte parcele din zonă”, mai scrie asociația pe site.

Care este vinovatul rămâne de văzut, dacă se va afla vreodată adevărul. Cert este că aproximativ 80% din pădurile virgine din Banat au dispărut din registrul pădurilor seculare întocmit de UE.

Practicile RNP Romsilva și ale specialiștilor ce au întocmit ultimul amenajament al OS Teregova „reprezintă un abuz și o încălcare a legii, deoarece au fost efectuate după publicarea OM 3397/2012, pe care l-au încălcat cu bună știință, permițând accesarea și exploatând parcele constituite din păduri ce respectă criteriile pentru desemnarea pădurilor virgine (potențiale păduri virgine). A se vedea ultimele noastre sesizări din raza OS Băile Herculane și OS Mehadia, cu tentative de exploatare a unor păduri virgine chiar în parcuri naționale. Administrațiile acestor parcuri sunt dependente și controlate de RNP Romsilva, fiind favorizate astfel de abuzuri asupra fondului forestier“, subliniază Asociaţia Altitudine.

Ca reacție din partea Romsilva, aceasta a spus că efectuează, în prezent, verificări în zona menţionată şi va da publicităţii un raport imediat după întocmirea acestuia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *