Nu e glumă! Apa potabilă din mai multe sate dâmbovițene este infestată cu bacteria ucigașă E.coli

Foto: frunza-verde.ro

După ce mai mulți locuitori din comuna dâmbovițeană Finta s-au prezentat la medicul de familie acuzând diaree, vărsături și o stare de rău generală, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), a procedat la prelevarea de probe din rețeaua de apă potabilă din zonă. Din nefericire, rezultatele analizelor efectuate au confirmat existența bacteriei ucigașe E. coli!
”Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa sistează livrarea apei către populaţie în comuna Finta începând cu data de 11.05.2018, deoarece în urma efectuării monitorizării suplimentare a calităţii apei, s-au identificat neconformităţi la parametrii indicatori, ‘clor rezidual liber’, ‘clor rezidual liber %’ şi parametrii microbiologici ‘E. Coli’ şi ‘Bacterii coliforme’ la consumatorii de la care s-au prelevat probe de apă în satele Gheboaia şi Finta Mare”, se arată în comunicatul emis de CATD.
În paralel cu sistarea temporară a alimentării cu apă potabilă, CATD informează că va acționa procedurile de igienizare a rețelei de apă, iar compania va trimite în Finta cisterne cu apă.
De asemenea, Prefectura Dâmbovița a transmis populației din zona infestată cu bacteria E.coli că va ajuta locuitorii cu apa necesară consumului uman.
“Urmare a adresei transmise de către S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita prin care face cunoscut ca Laboratorul societății a constatat existenţa unor neconformităţi apărute în reţeaua de distribuire a apei potabile în comuna Finta oprind livrarea apei începând din data de 11 mai, a fost convocat în Şedinţă Extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa . Prin hotărârea adoptată de către CJSU Dâmboviţa, s-a dispus ca, pe perioada celor 5 zile în care vor fi efectuate lucrîri pentru iginenizarea reţelelor şi a bazinelor de acumulare, societatea de furnizare – S.C. Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa să asigure livrarea apei pentru asigurarea necesarului de apă în prepararea hranei şi acoperirea nevoilor de igienă personală a cetățenilor afectați. Pe perioada opririi furnizării, cetăţenii vor putea, să procure apa necesară de la autocisternele puse la dispozitie de către ISU Dâmbovița și SC Compania de Apă, amplasate la sediul Primăriei Finta” se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.
Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa recomandă a nu se folosi apa în scop potabil imediat după reluarea furnizării. Preventiv, până la primirea buletinului de analize microbiologice (72 de ore), se recomandă fierberea apei utilizate în scop potabil timp de 10 minute.
Această bacterie se localizează în intestinele animalelor şi oamenilor. Primele simptome ale infecţiei cu E. coli apar de regulă în primele 3 – 4 zile de la infestare.
E. coli este o bacterie foarte periculoasă care se poate transmite de la o persoana la alta, mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, când mâinile nu sunt spălate după toaletă. E.coli poate contamina și obiectele persoanelor care nu sunt atente și nu se spală pe mâini și astfel pot ajunge în contact cu tegumentul altei gazde, transmițându-se astfel indirect infecția.
În cazul infestării cu E.coli simptomele sunt următoarele: tegumente reci, palide, febră, slăbiciune, confuzie temporo-spațială, crampe severe, diaree. În cazuri grave pot apărea hematoame.  Majoritatea pacienților dezvoltă infecții gastrointestinale, deoarece transmiterea fecal-orală este cea mai frecventă.
Tratamentul corect al infecțiilor cu E. coli presupune administrarea antibioticelor care pot distruge bacteria.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *