Satul numit România se găsește în Statele Unite ale Americii

Foto: bitv.ro

Foto: bitv.ro

Pentru români, dar nu numai pentru ei, dorinţa de a ajunge în America, acolo unde, spuneau şi ştiau ei, că e “Ţara tuturor posibilităţilor”, a reprezentat, generaţii la rând, un fel de ideal.

Încă din secolul a XIX-lea umbla prin țările române zvonuri conform cărora, undeva departe, peste ”balta cea mare” se află o țară unde curge ”lapte și miere” și unde nu există sărăcie. Era o șansă unică în viață ca să poți ajunge pe acel ”Tărâm al făgăduinței”.

Cu sacrificii enorme, cu frica în sân și cu credință în Dumnezeu, câțiva temerari au reușit să ajungă pe meleagurile mult dorite.

Apogeul exodului românilor care au ajuns în America a fost în perioada interbelică. Astăzi, potrivit datelor oficiale, cele mai agreate locuri în care românii au format adevărate comunități sunt: New York: 161.900 români, California: 128.133, Florida: 121.015, Michigan: 119.624, Pennsylvania: 114.529.

Satul numit România

Foto: B1tv.ro

În comitatul Meyersdale, statul Pennsylvania, o localitate mică uitată de lume și unde timpul pare că a încremenit undeva în jurul anului 1880, poartă numele de România. Denumirea, de fapt, provine de la un industriaș foarte bogat care a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe nume Philip Roman. Bazele acestei așezări reprezintă rezultatul unui proiect de exploatare minieră, finanțat de industriașul bogat. Oamenii care lucrau atunci la mină erau în majoritate români, iar la dorința lor au numit așezarea, România. În vremurile acelea locuiau în satul România câteva sute de suflete. Aici, bărbații lucrau la mină iar femeile se ocupau de treburile gospodariei, creșteau animale și păsări, și își creșteau copiii. În prezent, în sătuc mai trăiesc doar 20 de oameni. Peisajul rural abundă în case abandonate, înăuntrul cărora obiectele au rămas neclintite, exact ca în ziua în care locuințele au fost părăsite, încremenite într-un „muzeu viu” al prafului, singurătății și ferestrelor sparte.

Aici s-au născut povești misterioase, ritualuri vrăjitorești și zvonuri halucinante care au rămas în memoria colectivă a generațiilor ce au urmat.

Acum, pe aceste ”ruine” ale timpului se încearcă repopularea zonei al cărui pitoresc este de o frumusețe greu de egalat.

Satul din jurul bisericii

Foto: Clubul presei trnsatlantice.ro

Românii pe unde s-au stabilit și-au pus amprenta. Michigan este o altă zonă preferată de românii care au apucat calea pribegiei, sătui de necazurile și sărăcia din țara natală. Din totdeauna, românii sunt un popor cu nestrămutată credință în Dumnezeu, care vor să arate lumii că merită să fie apreciați.

Într-o zonă din statul Michigan au construit mai întâi o mânăstire pe care au numit-o ”Înălțarea Domnului”. În anul 2010, mânăstirea ridicată cu banii comunității a reușit să cumpere un teren de 27 hectare, cu un râu ce străbate terenul şi două lacuri. Aici, în jurul bisericii, construită în stil maramureșan, comunitatea de români dorește să construiască un sat cu uliţe şi case tradiţionale româneşti reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României. La intrările noii așezări au fost deja ridicate trei porți maramureșene, ca semn că acolo se va construi viitorul sat. Oamenii s-au gândit chiar și ce nume să poarte primele străzi: ulița Maramureșului, ulița Ialomiței, ulița Bucureștiului, ulița Bucovinei.

Într-un sat românesc toate se învârt, totul se petrece în jurul bisericii. Am spus că pe acest domeniu minunat să punem câteva case tradiţionale româneşti, pe care teoretic să le construim începând cu anul viitor sau peste doi ani şi să fie un colţ de Românie”, a declarat Gheorghe Chindriş pentru Radio RO USA.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *