Inaugurarea oficială a noului sediu al Ambasadei SUA la Ierusalim va avea loc luni. România nu a fost invitată

Foto: Mediafax.ro

Seria de evenimente care marchează mutarea ambasadei SUA la Ierusalim începe duminică, 13 mai, și va fi deschisă cu o recepție organizată de Ministerul Afacerilor Externe israelian. La festivitate vor participa aproximativ 30 de ambasadori dintre cei 86 acreditați.

David Friedman, ambasadorul SUA în Israel a declarat cu această ocazie că mutarea ambasadei statului american la Ierusalim este în ”interesul Statelor Unite” și va aduce beneficii țării pe care o reprezintă.

Suntem convinşi că această decizie creează o platformă şi o ocazie de a promova un proces de pace bazat pe realităţi, nu fantezii. Suntem siguri că va genera o mare stabilitate pe termen lung. Sunt oameni care sunt mulţumiţi de decizie şi oameni care nu, dar este prea devreme să măsurăm reacţiile”, a declarat ambasadorul american.

Statele care au acceptat să participe la recepția de duminică sunt: Albania, Angola, Austria, Camerun, Congo, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeș, Republica Cehă, Republica Dominicană, El Salvador, Etiopia, Georgia, Guatemala, Honduras, Ungaria, Kenya, Macedonia, Burma, Nigeria, Panama, Peru, Filipine, România, Rwanda, Serbia, Sudanul de Sud, Thailanda, Ucraina, Vietnam, Paraguay, Tanzania și Zambia.

Cei mai mulţi dintre ambasadorii statelor UE în Israel au refuzat să participe. La ceremonie, întreg cabinetul israelian va participa la recepţie.

Delegaţia oficială a SUA la aceste ceremonii este condusă de secretarul de stat adjunct John J. Sullivan, iar alături de el vor mai fi prezenți fiica preşedintelui, Ivanka Trump, şi soţul ei, Jared Kushner, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi 12 membri ai Congresului.

România va fi prezentă la recepția de duminică printr-un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În acest sens, MAE român a emis un comunicat prin care și-a confirmat participarea, dar nu a făcut cunoscut și numele celui care va reprezenta România. La evenimentul de luni reprezentând deschiderea oficială Ambasadei SUA la Ierusalim, România nu a fost invitată.
“La recepţia organizată astăzi, 13 mai 2018, de către Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primită o invitaţie de participare”, a anunţat MAE.

Luni, ceremonia va fi ţinută în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni apoi oficial ambasada Statelor Unite. La eveniment și-a anunțat prezența și președintele SUA, Donald Trump.

La Ierusalim va avea loc, înainte de ceremonie, un Marş al Steagurilor, eveniment organizat în centrul oraşului de dreapta religioasă la care vor participa sute de tineri.

Sâmbătă, Ministerul de Externe de la Bucureşti a admis că România a blocat o declaraţie comună a UE, în care era criticată decizia de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Un gest similar au făcut Ungaria şi Cehia. Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziţia adoptată de cele trei state.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *