O veste foarte bună pentru România, în anul Centenarului

Foto: slideshare.net

IMEP – Fabrica de motoare electrice Piteşti – companie de stat, ce a fost fondată în 1967, a fost creată ca o fabrică specializată pentru producerea motoarelor electrice care să servească electrocasnicelor şi utilizării industriale. Producţia a debutat cu motoarele universale şi motoarele monofazate cu inducţie. După câteva luni, s-a dezvoltat producţia motoarelor trifazice cu inducţie, pe baza unei licenţe tehnologice şi de producţie modernă dobândită de la CEM-Franţa.  În anii care au urmat, au fost dezvoltate noi tipuri de motoare, în principal pentru industria electrocasnicelor și cea auto.

Asta s-a întâmplat până în anul 1996, când George Copos a preluat renumita fabrică, pe care se spune că ar fi salvat-o sau apropiat-o de faliment, în funcție de sursă.

Dar, din anul 2016, fosta perlă a coroanei din imperiul Ana, ridicat și gestionat de George Copos, fabrica de micromotoare Ana IMEP, de la Ștefănești, a intrat într-o zodie mai fericită, odată cu preluarea sa de către japonezii de la Nidec. Așa a luat naștere, în anul 2016, Nidec Global Appliance România.

Din momentul în care a vândut-o japonezilor, în anul 2016, cu siguranță lui George Copos nu i-a venit să creadă ce s-a întâmplat cu fabrica pe care a deținut-o timp de 20 de ani, căreia i-a redus numărul angajaților, de la peste 3000, la mai puțin de 200.

Concernul japonez Nidec a inaugurat joi, în oraşul Ştefăneşti din judeţul Argeş, cea mai mare fabrică de motoare electrice din România, companie care are deja 500 de angajaţi.

“Un motiv pentru care am decis să deschidem o capacitate de producţie aici a fost acela că noi considerăm că în România este un mediu propice pentru afaceri. Al doilea motiv a fost găsirea unui spaţiu potrivit, în care să putem dezvolta afacerea”, a spus Valter Taranzano, director al Nidec Global Appliance Division, la festivitatea de inaugurare a noii capacităţi de producţie. Potrivit acestuia, după o investiţie de câteva zeci de milioane de euro, în prezent, în fabrica de la Ştefăneşti lucrează deja 500 de oameni, număr care se va dubla în următorii doi ani.

„S-au făcut și se fac în continuare angajări, la ora actuală depășindu-se binișor pragul de 500 de angajați, s-au adus linii noi, care au început să producă, va crește producția fizică, va crește profitul. E drept că aceste linii noi au ajuns și au fost puse în funcțiune mai târziu decât ne așteptam și de aceea anul acesta nu vor fi produse 3,2 milioane de motoare electrice, așa cum se anticipa, ci aproximativ 2 milioane. Dar chiar și așa se lucrează din plin, sunt comenzi și, într-o lună, maxim două, se va lucra în trei schimburi. În acest ritm, în anii următori se va ajunge la 6-7, poate chiar 8 milioane de motoare produse anual la Pitești. Acesta este un lucru bun pentru că, odată cu creșterea producției fizice și a profitului societății, și salariile oamenilor vor crește în același ritm cu acești doi indicatori”, a declarat, Florian Stănculescu, liderul Sindicatului Liber Independent „Solidaritatea” din Nidec Motor Corporation România.

“Nu este încă la fel de dificil ca în alte ţări din Europa de est, dar este destul de dificil. Problema principală nu este să pui mâna pe un angajat, ci să-l păstrezi. (…) Însă noi avem o politică foarte bună pentru a ne păstra angajaţii”, a precizat Taranzano.

Nidec Corporation a fost înfiinţată în Kyoto, Japonia, în anul 1973. In prezent, operează în peste 40 de ţări, prin intermediul a aproximativ 300 de companii, ce au un număr total de 110.000 de angajaţi.   Concernul japonez Nidec mai deţine în România firma Nidec ASI Ro din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, preluată indirect în 2013, prin achiziţia companiei italiene Ansaldo. De asemenea, Nidec a cumpărat diviziile Leroy-Somer si Control Tehniques ale grupului american Emerson, inaugurate în anul 2016 la Oradea.

La festivitatea de inaugurare a fabricii de micromotoare de la Ştefăneşti, au participat ambasadoriul SUA şi E.S. domnul Ambasador al |Japoniei în România, Kisaburo Ishii.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *