Centenarul Marii Uniri: O cooperativă a femeilor hațegane rezistă din 1971, producând ii cu materiale tradiționale

Foto: replicahd.ro

Un exemplu de talent, dăruire pentru frumos și solidaritate națională (o trăsătură de care este atât de multă nevoie în România) este oferit de HAȚEGANA – o cooperativă ce reuneşte mai multe femei din oraşul Haţeg rezistă pe piaţă din anul 1971 prin costumele populare şi, în special, prin iile pe care acestea le cos după tehnicile tradiţionale, modele culese de la oamenii locului ajungând în aproape toate ţările lumii, relatează Agenția Națională de Presă – Agerpres.

Cele mai frumoase modele vor fi expuse vineri după-amiază, de la ora 17.00, într-un spaţiu ce a fost reabilitat cu fonduri nerambursabile de către reprezentanţii Destinaţiei Ecoturistice Ţara Haţegului-Retezat, în cadrul unei manifestări dedicate Zilei Universale a Iei, marcată în fiecare an pe 26 iunie.

“Avem foarte multe modele, poate peste o sută. Mereu găsim un model nou, ba pe o traistă, ba pe un covor, ba pe o ie mai veche. După ce le observăm cu atenţie, le refacem. Noi lucrăm doar cu produse din România, prin tehnicile tradiţionale. Lucrul la o ie depinde de model: sunt ii la care se lucrează trei sau patru zile, dar sunt modele complicate la care se lucrează şi câte zece zile”, a declarat, pentru AGERPRES, Teodora Dumistrăcel, reprezentanta Cooperativei “Haţegana”, din oraşul Haţeg.

Iile care se cos la Haţeg sunt trimise apoi în toată lumea, deoarece sunt puţini producători în România care utilizează pânza de bumbac, aţa colorată natural şi munca manuală la confecţionarea costumelor populare.

“Cele mai multe ii au fost comandate în Europa, cu predilecţie în ţările în care lucrează români. Dar avem ii produse de noi ce au fost trimise în SUA; poate doar în America de Sud nu au ajuns”, a completat Teodora Dumistrăcel.

Pentru a scoate mai bine în evidenţă costumele populare cusute de femeile din Haţeg, reprezentanţii Destinaţiei Ecoturistice Ţara Haţegului-Retezat au decis să organizeze vineri după-amiază o expoziţie, într-un spaţiu refăcut în baza unui proiect finanţat din granturi europene.

“Destinaţia de Ecoturism Ţara Haţegului – Retezat susţine produsele locale autentice, drept pentru care, după un amplu proces de reabilitare al unui centru expoziţional al Cooperativei Haţegana, ne-am gândit să inaugurăm acest spaţiu cu ocazia Zilei Universale a Iei. Este şi o recunoaştere a muncii depuse de aproape o jumătate de secol de către doamnele care au lucrat sau muncesc acum la această cooperativă, care au promovat păstrarea tradiţiilor autentice în Ţara Haţegului”, a declarat managerul de proiect, Anca Rusu.

Manifestarea dedicată Zilei Universale a Iei se va desfăşura la centrul expoziţional situat în spatele Primăriei Haţeg şi va include un program de dansuri, o demonstraţie de brodat şi o paradă a iilor pregătită de voluntarii de la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *