România Centenarului: În unele județe sistemul de irigații se mai și repară: cazul Cluj

Foto: actualitateadearies.ro

În județul Cluj, după 15 ani de pierderi prin nepornire, sistemul de irigații este repus în funcţiune, prin redeschiderea staţiei de pompare a apei (SPA) din comuna Moldoveneşti, amenajarea Mihai Viteazul. Alimentarea cu apă se face din râul Arieş și este distribuită printr-un canal de 17 km lungime, deservind o suprafață de 5720 ha.

Un grup de parlamentari de Cluj, ai Puterii (deputaţii Cristina Burciu, Horia Nasra, Cornel Itu şi senatorul Vasile Ilea), au declarat: „Încă din luna februarie am anunţat public că una dintre priorităţile noastre la nivel de judeţ este refacerea sistemului de irigaţii din zona Turda – Câmpia Turzii, sistem construit între sfârșitul deceniului al VI-lea și începutul celui de-al VII-lea, din secolul XX, pe râul Arieş, pe o suprafaţă de teren de 5.720 hectare, în localitățile Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda.

Sistemul de irigaţii din zonă a fost repus în funcţiune, mai ales în contextul situaţiei dificile cu care se confruntă agricultorii în urma scăderii nivelului apelor freatice, creşterii fenomenului de secetă şi din cauza reducerii cantităţilor de precipitaţii căzute în ultimii zece ani, în special în perioadele de vegetaţie maximă a culturilor.

Sistemul de irigaţii din zona Turda-Câmpia Turzii a fost construit între anii 1968 şi 1972, folosind apa de pe cursul râului Arieş și era proiectat să asigure apa necesară pe o suprafaţă de 5.880 de hectare.

Ileana Kiss

Foto: agromonitor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *