Pescuitul abuziv a scăzut libidoul peștilor. Braconajul electric a castrat peștii, susțin specialiștii!

 

În ultimii ani, pescarii din țara noastră, în special cei de pe Dunăre, se plâng că scot, tot mai des, plasele goale! Cercetatorii spun ca stocurile de pesti s-au redus drastic in ultimele decade din cauza amenajărilor hidrotehnice – hidrocentrale, îndiguiri -, a pescuitului excesiv și a braconajului. Mai nou, braconierii folosesc dispozitive electrice de pescuit, care taie apertitul sexual al ihtiofaunei…

Dacă până în secolul XX peștele era considerat mâncarea săracului în România, în ultimii ani carnea de pește, a devenit mai scumpă decât cea de porc! Un kilogram de crap de acvacultură – pentru că peștele sălbatic este o raritate – costă cel puțin 15 lei, preț în care intră oasele și măruntaiele. Nu mai vorbim de carnea de sturion, sau icrele negre, potrivit newsteam.ro

În schimb, un kilogram de carne de porc, fără oase și grăsime, costă 13 lei! De ce asistăm la această anomalie?

Pentru că în acest moment cantitatea de pește din râurile interioare, dar și din Marea Neagră, s-a diminuat cu 90% în comparație cu cele din 1950 – conform datelor Facultății de Biologie București. Iar în ultimii ani, populațiile de pește sălbatic s-au redus dramatic, în special în Dunăre, unde pescarii, care trăiesc din acestă meserie, scot din ce în ce mai des plasele goale.

Specialiștii implicați în monitorizarea populațiilor de pești din fluviu, ne-au spus că sonarele detectează și ele din ce în ce mai puține bancuri de pești în Dunăre. Pierderea unui procent de aproximativ 83,5% din suprafaţa luncii inundabile a cursului inferior al Dunării prin îndiguire (ale căror construcţii au luat amploare după 1962), a condus la minimizarea efectivelor populaţionale a faunei piscicole prin reducerea numărului de habitate cu potenţial de reproducere (ICPDR), la care s-a adăugat și amenajarea de hidrocentrale. Cele din urmă au obturat migrația naturală a ihtiofaunei în special a sturionilor, diminuând habitatele prin fragmentare.

Un alt motiv al diminuării faunei piscicole constă în pescuitul intensiv și irațional la care se adaugă și cel ilegal. Braconajul se practică prin mai multe moduri, însă cel mai periculos și cu un impact puternic asupra ihtiofaunei este pescuitul cu aparate electrice artizanale. Prin acestă metodă ilegală de pescuit este afectat tot peștele din aria atinsă de curent si chiar dacă nu sunt preluați din apa, cei ce scapa au afectate ireversibil unele functii ale organismului – mai precis apare riscul de infertilitate. Nu se mai pot reproduce!

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *