Au fost salvați primii tineri din peștera thailandeză. Misiune extrem de riscantă pentru salvatori

“Astăzi am fost mai rapizi decât ne aşteptam”, a declarat guvernatorul thailandez Narongsak Osotthanakorn, anunţând că patru copii au fost salvaţi duminică dintr-o peşteră inundată aflată în nordul acestei ţări şi contrazicând astfel un raport iniţial potrivit căruia numărul copiilor salvaţi ar fi fost de şase, informează DPA, Reuters şi AFP
Trei băieţi au fost transportaţi cu elicopterul la un spital din apropiere, iar un alt copil a fost transportat cu o ambulanţă, a spus guvernatorul Narongsak Osottanakorn, care este şi şeful celulei de criză ce coordonează misiunea de salvare.

Jurnaliştii thailandezi au început să aplaude de bucurie atunci când guvernatorul a anunţat că cei patru copii au fost evacuaţi cu succes din acea peşteră în care au rămas blocaţi timp de aproape 16 zile.

Ceilalţi nouă tineri – opt elevi şi antrenorul lor de fotbal – au rămas pe o stâncă, în interiorul unei cavităţi aflate la o distanţă de patru kilometri în raport cu intrarea în peşteră, a adăugat guvernatorul thailandez, contrazicând astfel un raport oficial iniţial, potrivit căruia şase copii au fost salvaţi, potrivit Agerpres.ro

“Astăzi, am reuşit să salvăm şi să trimitem patru copii la spitalul Chiang Rai Prachanukrua. Am trimis acolo patru copii şi toţi erau sănătoşi”, a precizat Narongsak Osottanakorn.

Reprezentanţii echipajelor de intervenţie au anunţat într-o scurtă conferinţă de presă, organizată duminică seară, că vor avea nevoie de o pauză de 10-20 de ore înainte de a demara următoarea misiune de salvare.

 

UPDATE

DUMINICĂ ORA 17.11 Thailanda – Şase dintre copiii blocaţi în peştera inundată au fost salvaţi

 

Şase dintre cei 13 tineri – 12 elevi şi antrenorul lor de fotbal – rămaşi blocaţi timp de 15 zile într-o peşteră parţial inundată din Thailanda au fost evacuaţi duminică, după ce echipajele de intervenţie au demarat în cursul dimineţii o periculoasă operaţiune de salvare, informează Reuters şi AFP.

“Am primit informaţia că şase dintre ei au ieşit din peşteră”, a declarat pentru Reuters unul dintre coordonatorii echipei de salvare.

Treisprezece scafandri străini şi cinci membri ai trupelor de elită din Marina thailandeză încearcă să îi aducă la suprafaţă pe ceilalţi copii – cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani – parcurgând pasaje înguste şi inundate, în care un fost scafandru din Marina thailandeză şi-a pierdut viaţa în cursul zilei de vineri.

Un elicopter i-a preluat pe unii dintre băieţii care au ieşit din peşteră şi i-a transportat în oraşul Chiang Rai, unde au fost duşi cu ambulanţe la spitalul local.

Drama celor 13 tineri a atras atenţia presei din Thailanda şi din străinătate, iar salvarea lor ar putea fi un balon de oxigen pentru junta militară aflată la putere în această ţară, înainte de alegerile generale de anul viitor.

“Astăzi este ziua cea mare”, a declarat duminică dimineaţă Narongsak Osottanakorn, şeful celulei de criză, într-o conferinţă de presă organizată la o distanţă considerabilă în raport cu intrarea în peşteră, de unde au fost evacuaţi sutele de jurnalişti prezenţi la faţa locului şi care provin din lumea întreagă.

Participanţii la misiunea de salvare au precizat că tinerii vor fi scoşi din peşteră “unul câte unul” şi că operaţiunea ar putea să dureze “două-trei zile”.

Fiecare copil este însoţit de doi scafandri, în rândul cărora se află mai mulţi experţi internaţionali. Nicio imagine cu această operaţiune de salvare nu a fost publicată pentru moment în presa internaţională.

Averse aduse de ploile musonice au căzut duminică în regiunea în care se află peştera Tham Luang, în nordul provinciei Chian Rai, iar meteorologii prognozează furtuni pentru săptămânile următoare, sporind riscurile cu care se confruntă echipele de salvare, aflate într-un veritabil “război cu vremea şi cu timpul”.

Membrii echipei de fotbal locale au pornit să exploreze peştera pe 23 iunie, după antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos.

Echipele de intervenţie au repetat tip de mai multe zile operaţiunea de salvare şi au reuşit să dreneze apa din peşteră până când nivelul acesteia a scăzut considerabil. Însă salvatorii trebuie să acţioneze foarte repede, a dezvăluit Narongsak Osottanakorn.

Un medic australian care participă la această misiune a verificat starea de sănătate a copiilor, sâmbătă seară, şi a aprobat demararea operaţiunii de salvare.

Tinerii au fost descoperiţi de doi experţi britanici în scufundări acvatice, Richard Stanton şi John Volanthen, în cursul zilei de luni.

Cinci ore pentru fiecare copil

Până acum, scafandrii aveau nevoie de 11 ore pentru a ajunge la locul în care se află copiii şi pentru a se întoarce: şase ore pentru dus şi cinci ore pentru întors, ajutaţi de curentul apei. Întins pe mai mulţi kilometri şi traversând zone accidentate, traseul de ieşire din peşteră conţine numeroase pasaje inundate.

Evidenţiind periculozitatea acestei misiuni, un fost scafandru din Marina thailandeză a murit vineri în timpul unei misiuni de aprovizionare a copiilor.

Mulţi dintre copii, care au vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, nu ştiu să înoate. Niciunul dintre ei nu a făcut scufundări acvatice.

“Le transmit toată forţa mea. Sper că vor reuşi”, a declarat Nopparat Khanthavong, antrenorul principal al echipei de fotbal, pentru AFP. Familiile celor 12 copii nu au răspuns apelurilor telefonice ale jurnaliştilor francezi.

Condiţiile în care se desfăşoară misiunea de evacuare sunt considerate “perfecte” de membrii celulei de criză, mai ales în ceea ce priveşte nivelul apei din peşteră.

Revenirea ploilor

Însă ploile aşteptate în zilele următoare ar putea să acopere o bună parte din stânca pe care s-au refugiat cei 12 copii şi antrenorul lor.

Sâmbătă seară, o puternică aversă musonică a căzut timp de o jumătate de oră, reamintind echipajelor de salvare prezente la faţa locului caracterul urgent pe care îl are misiunea de evacuare a copiilor.

Autorităţile au evacuat duminică dimineaţă zona din faţa intrării în peşteră.

“Toţi cei care nu sunt implicaţi în operaţiunea de salvare trebuie să plece din zonă imediat”, a anunţat Poliţia thailandeză prin intermediul purtătorului ei de cuvânt, prezent şi el în regiune, unde se aflau sute de jurnalişti care acoperă din punct de vedere mediatic acest eveniment, ce a căpătat o amploare internaţională.

Anunţul Poliţiei a fost urmat de o mare agitaţie în zona în care se aflau corturile jurnaliştilor, veniţi în număr mare la faţa locului, cu camere de filmat şi paturi de campanie amplasate în cele mai bune locuri care să le permită să filmeze momentul evacuării copiilor din peşteră.

Şeful celulei de criză a declarat vineri seară că numărul mare de jurnalişti prezenţi în acea zonă muntoasă, acoperită de pădure tropicală, ridică anumite probleme: “Avem tot mai multe companii mass-media care ajung aici şi care se instalează peste tot. Echipele medicale s-au plâns că acest lucru riscă să devină o problemă”.

În faţa afluxului de jurnalişti, autorităţile au ridicat bariere metalice pentru a-i ţine pe aceştia la distanţă şi pentru a permite agenţilor de salvare să lucreze fără să aibă în jurul lor camere de filmat.

Black-out mediatic

Duminică, unii dintre jurnalişti s-au reunit în faţa spitalului din Chaing Rai, aflat la o oră de mers cu maşina în raport cu intrarea în peşteră, unde copiii vor fi transportaţi după ce vor fi evacuaţi. Însă autorităţile au interzis imediat accesul jurnaliştilor în spital.

Agenţii de salvare se întreabă de mai multe zile în legătură cu oportunitatea demarării acestei evacuări periculoase, întrucât ploile musonice prognozate riscă să anuleze eforturile considerabile făcute în ultimele zile pentru drenarea apei din peşteră.

Agenţii de salvare au reuşit să insereze un furtun cu o lungime de mai mulţi kilometri pentru a transporta oxigen în zona în care copiii s-au refugiat, iar nivelul de oxigen s-a stabilizat în peşteră.

În paralel, celula de criză a decis să continue realizarea unor foraje în acea regiune de munte, pentru o posibilă evacuare a copiilor prin tuneluri de foraj. Peste 100 de foraje pe verticală au fost realizate în interiorul muntelui: multe sunt puţin adânci, însă unul dintre ele are o adâncime de 400 de metri. Până duminică dimineaţă, niciun anunţ oficial nu a fost făcut în legătură cu un eventual foraj care să fi ajuns în zona în care se află copiii.

Echipele medicale aşteaptă cu nerăbdare

Treisprezece echipe medicale sunt staţionate în faţa peşterii – fiecare având propriul elicopter şi propria ambulanţă – pentru fiecare dintre cei 12 copii şi antrenorul lor.

După o examinare medicală la faţa locului, planul de salvare prevede transportarea pe calea aerului a celor 13 tineri la un heliport apropiat de spitalul Chiang Rai Prachanukroh, aflat la o distanţă de 70 de kilometri faţă de peşteră.

Potrivit unei surse din acel spital, cinci echipe de medici se vor ocupa de cei 13 tineri şi alţi 30 de medici se află în aşteptare, pregătiţi să intervină dacă va fi nevoie.

Zona din jurul spitalului a fost izolată cu ajutorul unor patrule de poliţe, a dezvăluit un reporter al agenţiei de presă Reuters. Pe strada pe care se află acea clinică, un poliţist cu portavoce a cerut comercianţilor ambulanţi “să evacueze şoseaua” şi “să nu împiedice transferul pacienţilor” în interiorul spitalului.

Prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, liderul juntei militare care a preluat puterea în Thailanda în 2014, intenţionează să viziteze situl în care se află acea peşteră inundată în cursul zilei de luni, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Vizita de săptămâna trecută a premierului thailandez în rândul rudelor copiilor şi a membrilor echipelor de salvare a fost criticată de unii dintre rezidenţi, considerând-o oportunistă, în contextul în care în capitala ţării, Bangkok, au fost organizate în ultimele luni mai multe proteste pro-democraţie

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *