Oare ce ar fi zis de schimbarea codurilor, Lamberto Zannier, Înalt Comisar pentru Minorități al OSCE, venit recent în România?

La invitația ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, de curând, ambasadorul Lamberto Zannier, Înalt Comisar OSCE pentru Minorități Naționale (ÎCMN OSCE), a efectuat  o vizită în România. Vizita se înscrie în cadrul dialogului constant pe care România îl poartă cu instituțiile OSCE.

Întrevederea a prilejuit un schimb aprofundat de vederi pe marginea problematicii legate de protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, rolului și locului instituției autonome a ÎCMN al OSCE în protejarea drepturilor minorităților, precum și pe tema riscurilor reapariţiei pe continentul european a unor curente extremiste și xenofobe care pun sub semnul întrebării drepturile fundamentale ale omului.

Pe parcursul vizitei în România, înaltul oficial OSCE a mai avut discuții cu reprezentanții Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației Naționale, Departamentului pentru Relații Interetnice, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Agenției Naționale pentru Romi, UDMR și cu secretarul de stat Dan Neculăescu.

Având în vedere că maghiarii sunt cea mai numeroasă minoritate și are reprezentanți-șefi în toate structurile care au legături cu minoritățile am întrebat pe Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării despre opinia sa în legătură cu vizita Înaltului Comisar OSCE,  Lamberto Zannier.

„Am avut o întâlnire pragmatică în care am discutat elemente curente despre activitatea instituției pe care o reprezint și subiecte cu privire la situația minorităților din România. Am discutat despre plângerile pe care le înregistrăm și le analizăm privind drepturile naționale. Mă refer aici la situația comunității rome și la comunitatea  maghiară.  Am făcut prezentarea acestor plângeri și am răspuns la câteva întrebări formulate de domnul comisar. A fost o întâlnire foarte constructivă și pragmatică în care am informat despre situația acestor minorități naționale”, a afirmat Azstalos Csaba.

Întrebat dacă poate să răspundă punctual la subiectele abordate, Președintele CNCD a răspuns :

„Aplicarea cadrului legal privind drepturile minorităților naționale în România, acesta a fost un subiect.

Apoi, am vorbit despre reprezentarea proporțională a minorităților nationale în administrația publică locală.

Dar am discutat și despre accesul la legislație, utilizarea limbii materne în administrația publică locală , dialogul dintre minoritatea maghiară cu majoritatea, relațiile cu statul”

De asemenea, pentru a fi mai lămuritori pentru cititorii noștri, l-am întrebat pe cel care conduce CNCD, dacă se întrevăd perspective pentru îmbunătățirea situației drepturilor minorităților naționale în România

„Până  acuma dacă noi pornim de la această întrebare ar însemna să spunem că sunt probleme majore. Este un cadru legal asupra căruia trebuie să ne aplecăm în practică cât mai bine . Sunt și anumite clișee. Trebuie să respectăm cadrul legal competitiv care a fost de la integrarea României în NATO și UE. Erau cerințele de integrare cu respectarea drepturilor minorităților naționale și trebuie să vedem ce a fost bun și ce nu, ce poate fi îmbunătățit în continuare pe calea obiectivă și onestă. Noi, ca instituție putem să semnalăm aceste provocări”.

Din punct de vedere al deputatului UDMR, Seres Denes, care este și președintele filialei Sălaj a Uniunii, vizita ambasadorului Lamberto Zannier are o conotație mai specială.

„Din punctul nostru de vedere în legea administrătirii publice sunt câteva chestiuni care sunt benefice minorităților nationale. E vorba de relația între administrația publică și cetățean pentru că vrând, nevrând te lovești de asta. Din punctul asta de vedere sper să treacă legea și punctele care n-au fost aprobate de către comisia specială. Avem câteva probleme vizavi de învațămantul în limba minorităților naționale.

Probleme sunt în primul rând în funcționarea  claselor. În mediul rural numărul copiilor este în scădere. Asta nu numai la minorități. Este o chestie generală. În asemenea condiții este foarte greu să funcționeze clasele cu număr de copii stabilit prin lege. Ori, cu predilecție unde învață un număr de minoritari trebuie făcut ceva pentru că altfel se închid toate școlile. E o viziune pe care noi dorim s-o rezolvăm. Deci, să facem ca aceste clase să poată funcționa cu un număr mult mai mic de elevi decât e stabilit în lege.

Dar acest lucru trebuie să fie foarte clar, să nu fie la aprecierea unui inspector școlar. Acest lucru trebuie să-l rezolvăm. Sunt lucruri punctuale. În mediul rural e dezastru. Acolo sunt într-un număr extrem de mic și cu care trebuie să facem ceva. Ei nu sunt de vină că s-au născut într-un sat undeva mai îndepărtat decât cei care s-au născut în buricul târgului. Trebuie să găsim soluții ca să fie tratați și ei ca și ceilalți de la oraș. Dar școlile sunt  obligate să ofere condiții de școlarizare indiferent unde s-au născut.

Eu nu am votat strategia de dezvoltare a României până în 2035 tocmai având în vedere acest lucru. Nu avem soluții pentru repopularea comunităților rurale. Satele, mai ales la noi în Nord sunt depopulate totalmente pentru că sunt numai bătrâni acolo”, a afirmat Seres Denes.

Întrebat dacă vede, de pe poziția pe care o are în calitate de deputat dar și ca președinte a formațiunii politice considerată cea mai reprezentativă a comunității maghiare, îmbunătățiri în situația drepturilor minoritîților naționale în România, Seres Denes a răspuns:

„Eu zic, că indiferent ce a spus ambasadorul Lamberto Zannier, în Parlament am făcut pași importanți. Chiar și în săptămânile trecute s-a rezolvat cumva situația din administrațiile publice. Eu zic că nici nu se putea mai mult pe Legea 215. La învățământ sunt niște modificari care să ducă la finanțarea acestor școli. Tot timpul se întamplă ceva. Problemele noastre trebuie să le rezolvam aici, în România. Degeaba vin din Europa că tot degeaba că, nu pot face mai nimic. Toate se rezolvă numai în România.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *