Zăboviți un pic la Piața Matache! Veți întâlni un doctor ca-n povești, care ne-a marcat viețile

Data viitoare când vă veți mai afla prin zona Pieței Matache, vă rugăm, opriți puțin graba cu care ne înconjoară societatea noastră și zăboviți puțin, privind în jur! Veți întâlni un doctor ca-n povești, care a marcat existența noastră, mai ales prin amprenta pusă asupra vieții și sănătății bunicilor și străbunicilor noștri, aflați sub arme, în timpul Războiului de Reîntregire (1916-1919).

Un politician model și un doctor de geniu, cum am vrea să întâlnim mai mulți astăzi, doctorul Haralambie Botescu, un personaj istoric care și-a lăsat amprenta asupra României, atât pe timp de pace, cât și asupra modului în care Primul Război Mondial a decurs pentru oștenii români.

Foto: ro.wikipedia

Vizavi de Piața Matache Măcelaru, într-o intersecție la semaforul căreia probabil ați mai așteptat, plictisiți, privește mulțimea de mașini un personaj misterios, al cărui bust este slujit de un soclu înalt, având șarpele lui Asclepios (zeul medicinei, la grecii antici) sculptat, în basorelief.

Este bustul doctorului Haralambie Botescu, născut la Aldeni, județul Buzău, în 13 august 1874, și decedat la Râmnicul Vâlcea, 22 decembrie 1917, în plin război purtat de România.

Preocupat de intereselor celor mulți, care erau în vremea sa extrem de săraci și victime ale înapoierii în care se zbătea populația României, Haralambie Botescu și-a pus energia și chiar viața în slujba celor loviți de boală și suferință, fără a căuta să se îmbogățească de pe urma nobilei sale îndeletniciri.

Un lucru demn de menționat realizat de Haralambie Botescu a fost osteneala pe care a depus-o pentru înființarea unei reţele de dispensare, de cabinete medicale şcolare şi reorganizarea serviciului de „Salvare”.

Alături de un alt mare medic, Nicolae Minovici, Haralambie Botescu a organizat azilul de noapte şi cantinele pentru săraci din București.

Haralambie Botescu, alături de alți medici, sanitari și surori medicale, și-a dat viața eroic în 1917, în timpul Războiului de Reîntregire, în timpul epidemiei de tifos exantematic care lovise Armata Română și populația României, în acele vremuri extrem de grele. Dată fiind experiența și dedicarea sa, la momentul morții sale, îndeplinea funcția de inspector al armatei pentru bolile contagioase.

Pentru că, prin viața și moartea sa, a slujit binelui celorlalți și al patriei sale, lui Haralambie Botescu i s-a dedicat o statuie, iar o stradă și o piață au primit numele său, cu adevărat glorios. Zona a fost aleasă pe criteriul apropierii de cea în care doctorul locuia, anume intersecția străzii Berzei cu Calea Griviței.

Bustul de bronz este realizat de celebrul sculptor Dumitru Măţăoanu (Dimitrie Mățăuanu), iar soclul a fost proiectat de arhitectul Arghir Culina. Dumitru Mățăoanu este autorul unora dintre cele mai frumoase și mai înălțătoare monumente dedicate fiilor poporului român, care au fost exemplu de curaj, devotament și jertfă, elementele pe care s-a clădit Marea Unire de la 1918.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *