Misterul SCEPTRULUI PREZIDENȚIAL al lui NICOLAE CEAUȘESCU. Un mare SECRET a fost dezvăluit după 53 de ani!

Astăzi se împlinesc 53 de ani de la debutul ”cultului personalității” la Nicolae Ceaușescu. Pe 19 iulie 1964, el a fost ales secretare general al Partidului Comunist. În 1974 devine președintele României și, cu acestă ocazie, i se face și un sceptru regal.

Fotografia face înconjurul lumii: era primul președinte de republică dotat cu sceptru de rege! Artistul plastic spaniol Salvador Dali nu s-a putu abține: i-a trimis o telegramă de felicitare în doi peri pe care, din greșeală, ziarul socialist Scânteia a publicat-o integral

Momentul a fost relatat de artistul plastic român Radu Varia, potrivit newsteam.ro

“În aprilie 1974 ne aflam şi unul şi celălalt la New York, când Dali mă roagă să vin de urgenţă să alcătuim telegrama. Aflasem că tocmai murise Preşedintele Franţei, Georges Pompidou, şi-i spun asta, dar el îmi răspunde că a şi trimis la Paris telegrama de condoleanţe. Îmi întinde în schimb ziarul Le Monde, care avea în prima pagină un encadré intitulat Le Sceptre. Sceptrul. Îmi spune să citesc cu voce tare. România instaura sceptrul prezidenţial, simbol monarhic! Ultima propoziţie nu m-a lăsat s-o citesc: « – Aia-i pentru public», mi-a spus. Am citit-o, bineînţeles, şi ea cuprindea cam aceste cuvinte: Numai sceptrul îi mai lipsea dictatorului României! Am pus pe hârtie ce dorea Dali să spună, am rescris caligrafic şi i-am dat să semneze. Era treaba lui, nu a mea. Iată conţinutul telegramei: «Am apreciat profund demersul dumneavoastră istoric de instaurare a sceptrului prezidenţial. Cu respect, Salvador Dali». Data: 2 aprilie 1974. New York. Azi se ştiu mai multe despre balamucul, întru totul suprarealist, pe care l-a generat acea telegramă. Sus de tot, unii spuneau: – Dar dacă prin asta vrea să-şi bată joc de tovarăşul? Alţii replicau: – Dar dacă e sincer şi află tovarăşul că n-am publicat-o? În fine, a treia zi după scripturi a fost publicată, provocând râsul multora care mi-au spus-o cu peste douăzeci de ani mai târziu, fără să-şi închipuie că eram cât de cât la curent cu acele rânduri cu două tăişuri. – Ce spuneaţi în telegrama trimisă la Paris?, l-am întrebat.« – Ah, e foarte simplu, îmi zice: În momentul în care România a instaurat sceptrul prezidenţial, calea e deschisă pentru Republica Franceză». Semnat: Salvador Dali.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *