ȘOCANT! Președintele FUEN, Vincze Lorant, atacă dur țări ale UE. Pentru cine face jocurile

Vincze Lorant, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene a lansat miercuri, 11 iulie, niște atacuri dure la adresa unor țări ale Uniunii Europene, despre care a afirmat că mai au foarte mult de acționat pentru ca minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul lor să poată beneficia de drepturile și libertățile de care ar trebui să se bucure. De la tribuna unui seminar al Adunării Parlamentare pentru Securitate și Cooperare în Europa  (desfășurat la Academia Oficiului de externe al Germaniei), Vincze Lorant a acuzat, fără drept de apel,  state precum Franța și Grecia, sub pretextul că acestea nu recunosc existența minorităților naționale, Bulgaria, unde declararea etniei este interzisă prin lege, dar și Letonia, unde dreptul la educație pentru copii aparținând minorităților naționale este limitat de noua legislație adoptată.

Probabil că președintele FUEN își pregătește terenul pentru toamna acestui an când va începe ofensiva pentru promovarea ideilor periculoase pentru identitatea și coeziunea europeană care se regăsesc in proiectul inițiativei cetățenești europene “Minority Safepack”, dornic de convingerea reprezentanților cât mai multor state ale Uniunii Europene să susțină ideea sa cu privire la realizarea unui cadrul legislativ european pentru protejarea intereselor minorităților nationale. De fapt, improproiu spus “ideea sa”, în condițiile în care nu mai este niciun secret faptul că Ungaria acordă un sprijin financiar anual consistent FUEN, în valoare de 400.000 euro, așa cum chiar Vincze Lorant a recunoscut pe timpul unei conferințe de presă desfășurate în Cluj-Napoca. Nu știm dacă acesta este singurul sprijin financiar acordat FUEN de către Budapesta, nu știm dacă Vincze Lorant nu primește cumva și un salariu bine-meritat, de altfel, din partea Ungariei, în condițiile în care, de când a preluat presedinția FUEN, nu a făcut altceva decât sa aducă la picioarele Budapestei această organizație.

Nu știm care este motivul atacurilor lansate de Vincze Lorant la adresa legislațiilor din state precum Franța, Bulgaria sau Grecia (până acum eram obișnuiți să critice doar România), însă atăta vreme căt, probabil, Ungaria a dictat o asemenea poziție, pretextele care au stat la baza atitudinii respective nici nu prea mai contează. Cel mai probnabil, ataât Budapesta, cât și FUEN vor porni, de la toamnă, o ofensivă mediatică asupra Bruxelles-ului, pentru a încerca convingerea cât mai multor comisari europeni și, ulterior, a cât mai multor europarlamentari despre presupusele beneficii ale “Minority Safepack”. Suntem curioși însă cum va reuși domnul Vincze Lorant să-și atragă sprijinul unor oficiali din Franța, Bulgaria, Grecia sau Letonia, cum va încerca să-i convingă pe aceștia despre utilitatea proiectului său de inițiativă cetățenască europeană. Poate nici nu contează prea mult acest lucru, atâta timp cât lobbyu-ul făcut de Budapesta pentru “Minority Safepack” este unul eficient la nivelul altor state ale Uniunii Europene, care se lasă induse în eroare de Vincze Lorant și de Ungaria, crezând că “Minority Safepack” ar viza niște valori europene, pe când acesta nu reprezinta altceva, decât un simplu interes al Ungariei de a-și extinde influența în zona Europei Centrale și de Sud-Est. Și dacă ne raportăm inclusiv la situația geoploitica mai largă, s-ar putea ca aceste interese în legătură cu minoritățile să nu își aibă, real, originea la Budapesta, în condițiile în care, din nou nu mai este niciun secret, Moscova folosește aspectele legate de minoritățile naționale pentru a dezbina și a-și extinde, la rândul său, cât mai departe, hegemonia asupra unor teritorii.  Și aducem în discuție, ca posibil argument, faptul că lucrările congresului FUEN în care s-a dat startul pentru “Minority Safepack” s-au desfășurat, unde altundeva, decât la Moscova. O coincidență interesantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *