O nouă demonstrație de fățărnicie sau recunoașterea că politicienii români au fost (sunt) cei mai mari dușmani ai țării lor?

Foto: newsteam.ro

Foto evz.ro

Promovarea de „idei antiromânești” devine infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, potrivit unor proiecte de lege depuse recent în Parlament. Opoziția spune că s-ar elimina orice discuție despre autonomia teritorială a „Ținutului Secuiesc”. PSD-iștii se declară îngrijorați de escaladarea acțiunilor maghiare din Transilvania. UDMR spune că este „o batjocură a ideii de patriotism”. Legile scot de la naftalină o problemă uitată în sertarele Casei Poporului: reintroducerea în Codul Penal a infracțiunilor de ofensă adusă însemnelor României și de defăimare a țării sau a națiunii.

Infracțiunea de defăimare a țării sau a națiunii a fost eliminată din Codul Penal în anul 2006. Legea spunea că „manifestările publice săvârşite cu intenţia de a defăima ţara sau naţiunea română” se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, în anul 2009 a fost eliminată din Codul Penal și infracțiunea de „Ofensă adusă unor însemne”, potrivit căreia „orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României” se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, potrivit evz.ro. După încercarea unui maghiar de a detona o bombă la Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României, zeci de parlamentari au încercat, în 2016, să reintroducă pedeapsa cu închisoarea pentru defăimarea țării și batjocorirea însemnelor naționale, dar au uitat legile prin sertarele Casei Poporului. Problema „etnică” a revenit acum în Parlament.

Se tem de ororile trecutului?

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a depus în Parlament, pe 2 iulie, împreună cu senatorul PSD, Titus Corlățean, fost ministru al Justiției și fost ministru de Externe, un proiect de Lege privind prevenirea și combaterea antiromânismului. „Inițierea, promovarea ori susținerea, în public sau în orice mod, de acte sau fapte cu caracter antiromânesc constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi, dacă nu constituie o infracțiune mai gravă”, prevede propunerea legislativă.

În expunerea de motive, cei doi senatori PSD spun că „în numele dreptului la păstrarea identității culturale etnice a minorităților naționale” au apărut forme din ce în ce mai agresive de „exprimare a unor atitudini antiromânești” și că istoria a arătat că aceste incitări „premerg fapte concrete de violență” pe criterii etnice. Nicolae și Corlățean amintesc că în 1940 și în 1941, ura antiromânescă a luat „forma exterminării”, atunci când „sovietici sau horthyști” au masacrat sute de români din comunele Ip, Trăznea, Moisei și alte mii de români din Fântâna Albă.

Senatorii PSD spun că nu propun o cenzură, dar instigarea la ură, „apologia crimelor, batjocorirea unor simboluri și însemne, constituie acte și fapte care depășesc libertatea de opinie”. „E dreptul UDMR să ceară, e dreptul nostru să respingem” Șerban Nicolae a spus că legea are rol de prevenție. „În mod normal, nu ar trebui să existe această lege pentru că nu ar trebui să existe această problemă. Dar s-au înmulțit actele ofensatoare la adresa românilor, în care se face propagandă că românii ar fi un popor inferior. Trebuie să stârpim din fașă aceste lucruri. Nu este drept la opinie atunci când faci un lucru cu scopul de a atrage ura împotriva românilor, pentru că, la un moment dat, cineva chiar va considera că trebuie stârpiți românii”, a spus liderul senatorilor PSD. El a spus că lucrurile care l-au făcut să propună această lege au fost spânzurarea simbolică a lui Avram Iancu de către un maghiar, precum și „site-uri care răspândesc simboluri horthyste” și activitățile unor organizații precum gărzile secuiești. „Incită la ură împotriva românilor și neagă statalitatea României. Cel mai grav este că propagă superioritatea maghiarilor și spun că românii ar fi inferiori”, a spus Nicolae.

Politica nu se pune

Potrivit lui Nicolae, declarațiile politice în care este criticată România în afara țării nu sunt motive de pușcărie. „Nu s-ar încadra, pentru că unele declarații au rol politic, altele sunt sancționate electoral. Cozi de topor nu am cum să sacționez. Și în Constituție nu spune că nu ai voie să fii ticălos”, a spus liderul PSD din Senat. El a adăugat că legea nu s-ar aplica nici în cazul în care UDMR-ul cere autonomia Ținutului Secuiesc. „Este doar o propunere, e dreptul lor să ceară și e dreptul nostru să respingem”, a spus el. Întrebat dacă legea ar însemna o reincriminare a infracțiunilor de ofensă adusă însemnelor României și de defăimare a țării sau a națiunii, Șerban Nicolae a spus: „Nu are legătură cu ele, dar nu exclud”.

Ce este antiromânismul?

Potrivit proiectului Nicolae – Corlățean, „antiromânismul” reprezintă „percepția referitoare la români exprimată ca ură împotriva acestora, precum și manifestările gestuale, verbale sau fizice, de ură împotriva românilor, împotriva limbii române ori a culturii române, precum și cele motivate de această ură, acte și fapte îndreptate împotriva românilor ori a bunurilor acestora, împotriva instituțiilor comunităților românești sau a lăcașurilor lor de cult, precum și cele de discriminare a românilor ori de negare a independenței, suveranității, unității și integrității teritoriale a României”.

Atenție la formele de salut!

Cu închisoare de 3 luni la 3 ani se dorește a se pedepsi și „confecționarea, comercializarea, distribuirea, precum și deținerea în vederea distribuirii de simboluri antiromânești”, aceste simboluri fiind „drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, imaginile, mesajele text, conținutul audio-video, precum și orice alte asemenea reprezentări cu caracter antiromânesc. Nu constituie infracțiuni dacă aceste fapte sunt săvârșite „exclusiv în scop de cercetare, în sensul artei sau științei ori în cadrul dezbaterilor de interes public”, prevede proiectul. Cele mai aspre pedepse – închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi – sunt prevăzute pentru „inițierea, constituirea sau sprijinirea unei organizații cu caracter antiromânesc, precum și aderarea, sub orice formă, la o asemenea organizație”. Potrivit propunerii legislative, organizațiile cu caracter antiromânesc sunt definite drept „orice grup format din 3 sau mai multe persoane, inclusiv societățile, organizații cu sau fără personalitate juridică, partidele politice, asociațiile și fundațiile, uniunile sau federațiile care, acționând temporar sau permanent, inițiază, promovează ori susțin acte sau fapte cu caracter antiromânesc”.

„La ora actuală, în Harghita, Covasna și Mureș sunt acțiuni de secesionism”

Un al doilea proiect de lege, tot pentru combaterea antiromânismului, a fost depus în Parlament de 33 de parlamentari PNL, PMP și USR, pe 26 iunie. Cele două propuneri legislative, cel al PSD și cel al opoziției, seamănă ca două picături de apă. Inițiatorul legii scrise de opoziție a afirmat: „Proiectul a plecat de la un vid legislativ. Din Codul Penal au fost scoase sancțiunile legate de ofensele aduse simbolurilor naționale. Acum, dacă cineva dă foc drapelului, nu mai pățește nimic penal”. „La ora actuală, în Harghita, Covasna și Mureș sunt acțiuni de secesionism, de federalizare a României. Acum, România este cel mai naiv stat din UE, nu are anticorpi. Se promovează agresiv măsuri anticonstituționale. Vom ajunge precum Catalonia (comunitate autonomă în Spania, care a produs mari tulburări în Europa, prin solicitarea independenței, după autonomie – n.red.). Cu această lege s-ar termina orice discuție despre așa-zisul Ținut Secuiesc”, a adăugat acesta.

În ultimele luni, deși UDMR deține o pondere mică în Parlamentul României, cu ajutorul parlamentarilor români a reușit adoptarea unei adevărate serii de prevederi legale, favorabile realizării autonomiei maghiare. Între acestea, cea mai periculoasă și antiromânească a fost considerată legea privind noul COD ADMINISTRATIV al ROMÂNIEI, propus chiar de coaliția de guvernare.

Trebuie spus că autonomia a fost o invenție și un instrument brevetat de sovietici, în frunte cu machiavelicul lider al URSS, Iosif Vissarionovici Stalin, prin care bolșevicii încercau să destabilizeze statele oponente și chiar întreaga Europă occidentală, pentru a-și propaga propriile interese și propria ideologie.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *