Lămuriri privind dezinformarea referitoare la „arderea culturilor” și „otrăvirea fântânilor”

Foto: revistafermierului.ro

Petre Daea, ministrul Agriculturii afirmă că ordinul cu măsurile ce trebuie luate în zonele unde se înregistrează focare de pestă porcină, trimis în judeţe, a fost interpretat greşit în plan local. Acesta nu ar viza distrugerea sau arderea culturilor agricole. Documentul, susține ministrul, se referă doar la locurile în care au fost găsiţi mistreţi morţi.

Nu mi-am putut închipui ca un om care poate să citească să dea o asemenea interpretare, pentru că ordinul nu se referă la nicio ardere a lanurilor. […] În condiţiile în care există vreo moarte a unui mistreţ într-un loc anume, într-o cultură anume, deci numai dacă se depistează un mistreţ care a murit într-un lan de porumb, plantele respective se curăţă, se dezinfectează cu substanţe biodegradabile în așa fel încât să se igienizeze locul respectiv, nu se dă foc la lan, nu se dă foc la culturi“, a declarat Petre Daea.

Conform ordinului ministrului Agriculturii 1295 din 3 august 2018, în zonele afectate de pesta porcină africană, suprafeţele vor fi verificate înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreţi vor fi izolate prin benzi arate şi plantele vor fi neutralizate de către proprietar la faţa locului. De asemenea, este interzisă recoltarea plantelor sau transportul acestora în alte zone, iar dezinfectarea maşinilor agricole, a combinelor, tractoarelor sau echipamentelor este obligatorie.

Există acuzații că România nu s-a pregătit din timp pentru această situație, având în vedere că au existat avertismente încă din timpul anului trecut, iar țări din jur (Lituania, Letonia, Estonia, Ucraina, Polonia şi Cehia, după ce a pornit din Georgia și Rusia). Politizarea funcțiilor, care ar fi trebuit ocupate în funcție de merit și competențe, se pare că aduce noi suferințe cetățeanului român obișnuit.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *