Fabrica de instrumente muzicale din „ORAȘUL VIORILOR”, Reghin, deschide o filială în Republica Moldova

Prima fabrică de instrumente muzicale a fost construită la Reghin în anul 1951. Așadar, după 67 de ani de funcționare, fabrica de instrumente muzicale din lemn „Hora” se poate mândri că produsele ei se găresc în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, deoarece 90% din instrumentele fabricate aici se dau la export. Fabrica de viori din Reghin, căruia i se mai spune și „orașul viorilor”, produce anual până la 120 de mii de instrumente muzicale

După Revoluție fabrica de la Reghin a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajați și între timp a devenit și cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa.

În prezent, SC Hora SA Reghin are în jur de 300 de angajați și o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei, dar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa de oameni calificați.

Datorită acestui fapt au fost demarate programe de calificare specifice activității desfășurate la această fabrică. În acest context „Hora Reghin” , va deschide o fabrică în Fetești, raionul Edineț, din Republica Moldova, fapt care se va concretiza chiar în cursul lunii augusta a acestui an. Deocamdată, filiala din țara vecină a „școlit” peste 20 de persoane care vor pune bazele noii fabrici de instrumente muzicale. Stagiu de pegătire a fost de trei luni.

Despre deschiderea noii filiale din Republica Moldova, a vorbit deputatul din Parlamentul României, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, care a declarat:

„Noua întreprindere cu capital românesc din județul Mureș va produce viori și violoncele. Cei peste 20 de angajați sunt foști constructori, șoferi și electricieni din localitate, care s-au înscris la cursuri gratuite de recalificare. Aceștia au stat timp de trei luni la fabrica mare din Reghin, ca să învețe meseria de lutier. 22 de lucrători vor lucra la o singură vioară, până când va căpăta forma. Dar de un violoncel, mult mai complex, se va ocupa un singur meșter. În fiecare zi, vor ieși pe poarta fabricii 20 de viori și 6 violoncele. Instrumentele făcute în fabrica din Basarabia vor merge apoi în România, la Reghin, pentru vopsire și acordare, înainte să fie scoase la vânzare. Treptat, „Hora Reghin” vrea să dubleze numărul de angajați ai secției sale basarabene”, a anunțat Constantin Codreanu.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *