REVOLTĂTOR! Poarta Sărutului vandalizată chiar de AUTORITĂȚI. Lipsă de respect pentru valorile naționale

Poarta sărutului este o sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuși, parte a tripticului Ansamblului Monumental din Târgu Jiu. Lucrarea a fost amplasată pe locul ei în luna octombrie 1937 și a fost sculptată în prima parte a anului 1938, fiind finalizată la 20 septembrie și inaugurată la 27 octombrie 1938.

În timp, lucrările celebrului sculptor român expuse la Târgu Jiu, au suferit din cauza fie a nepăsării autorităților care nu au fost interesate de conservarea acestor valoroase lucrări, fie din cauza turiștilor care și-au lăsat amprenta prin scrijelirea numelor.

Uneori, ca dovadă de crasă incultură unii jandarmi puși să păzească monumentul și-au demonstrat scrupulozitatea prin acte care au generat, nu odată, repulsia locuitorilor sau a unor turiști. De exemplu, anul trecut un grup de copii aflați în vizită în parc au vrut să fotografieze aceste monumente. Stupoare! Agenții le-au transmis că este interzis chiar să se apropie de celebra sculptură. Ca să dreagă busuiocul, autorităţile locale nu recunosc că au luat această decizie şi spun că e o greșeală de interpretare din partea poliţiştilor locali, care au înţeles greşit ordinul.

Dar ceea ce s-a întâmplat de curând, parcă le întrece pe toate. Lucrarea genialului sculptor român, Constantin Brâncuși, Poarta Sărutului, a devenit suport pentru o stație meteo.

Pe Poarta Sărutului din Târgu Jiu a fost amplasată o stație meteo. Imaginile cu aceasta, postate de artistul plastic Dan Perjovschi, pe Facebook, au stârnit un val de comentarii.

Unul dintre cei care a comentat a fost Florin Gabrea, un cunoscut actor, scriitor şi artist plastic: ”Cred că este o banală, dar cretină giruietă. Vai de satul fără câini! Mai potrivit ar fi fost un cuibar de găini. Cine venea şi se holba, cu adânci simţiri estetice, la ”sărutul înlănţuit” se putea alege şi cu un ou, ochi sau omletă. Cred că mai bună ar fi omleta, fiindcă ar fi consonantă cu ciulamaua socio-politică din România de azi“.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi“, a explicat că este vorba de o staţie meteo care face parte dintr-un proiect de monitorizare de care se ocupă Institutul Naţional în Optoelectronică: ”Staţia a fost pusă acolo pentru că în acel loc este gradul cel mai mare de temperatură înregistrat zilnic. Probabil că după ce se va încheia toată monitorizarea se va găsi un alt loc pentru amplasarea ei. Are un rol ştiinţific, care ne ajută să obţinem o serie de elemente. Nu este nimic invaziv. Staţia este pur şi simplu aşezată de acoperământul Porţii Sărutului şi nu este prinsă cu nimic. Este aşezată pur şi simplu. Nu este o instalaţie care să fie prinsă cu şuruburi“.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *