MODIFICĂRILE din Proiectul LEGII PENSIILOR. Liviu Dragnea: „Cine nu plătește contribuții, vor fi scăderi la pensii”

Proiectul Legii pensiilor a fost publicat joi seară pe site-ul Ministerului Muncii, documentul fiind pus în dezbatere publică vreme de o lună.

“Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului, potrivit b1.ro

Noua formulă de calcul

Pensia = numărul total de puncte * valoarea punctului de referinţă (VPR)

în 2021: VPR = 1.875 lei \ 25 = 75 lei

Evoluţia punctului de pensie

sept. 2019: 1.265 lei

sept. 2020: 1.775 lei

2021: 1.875 lei (formula nouă)

2022: VPR indexat cu inflaţia

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.

Proiectul de lege cuprinde reglementări potrivit cărora dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei minime, se acordă cuantumul pensiei minime.

“Pensia minimă reprezintă un prag minim al cuantumului pensiei şi se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%”, se arată în document.

De la data intrării în vigoare a legii, pentru pensionarii cu vechime în muncă cuprinsă între 10-15 ani, cuantumul pensiei minime reprezintă 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime mai mare de 10 ani se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

“Calitatea de pensionar se dobândește de persoanele care dovedesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi”, reiese din proiect.

Pensionarii care au stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, pot opta între pensie și indemnizația socială, cu 3 luni înainte de intrarea în vigoare a legii..

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut până la vârsta de 16 ani trei copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu şase ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus, pentru fiecare copil.

Actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.

Pensia de urmaş se va cuveni copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Potrivit proiectului, se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master și doctorat.

În ceea ce privește pensia de invaliditate, se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfășurării unor activități profesionale și a permite cumulul pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități.

Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Liviu Dragnea a prezentat joi seară proiectul noii legi a pensiilor. Acesta a fost postat și pe site-ul Ministerului Muncii și poate fi consultat în întregime AICI.

Dragnea a anunțat că persoanele care nu își plătesc contribuțiile sociale vor avea pensii mai mici: ”Cine nu plătește contribuții, vor fi scăderi la pensii. Trebuie să știe și companiile că nu mai merge așa. Nu mai merge să nu le plătească angajaților contribuțiile sociale. Salariații vor fi anunțați, din două în două luni, dacă li se plătesc contribuțiile. Sunt două milioane de angajați care nu aveau plătite contribuțiile sociale”.

Conform noii legi, însă, nicio pensie aflată în plată nu va scădea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *