Poporul român și-a pierdut răbdarea. Detalii ascunse încep să iasă la iveală. Parchetului Militar s-a autosesizat și anchetează incidentele din Piața Victoriei

Usturimi puternice la nivelul feţei, stări de vomă, pierderi de cunoştinţă. Asta au simțit românii din diaspora la mitingul din Piața Victoriei. Zeci de mii de români veniți din toate colțurile lumii au protestat timp de trei zile în fața Guvernului. Peste 450 de persoane au fost internate în spital pentru a primi îngrijiri medicale după intervențiile în forță ale jandarmilor.

Sunt multe semne de întrebare după cele trei zile de proteste privind retrospectiv la ceea ce s-a întâmplat. Procurorii militari au precizat, intr-un comunicat de presa transmis sâmbătă, că s-au autosesizat dupa violențele de la protestul din Piața Victoriei și au deschis un dosar penal privind modul în care au intervenit jandarmii. Parchetul Militar va prelua și toate plîngerile penale depuse la secțiile de poliție, pe care le va reuni într-un singur dosar. Până la ora postării acestui articol au fost înregistrate 35 de plângeri depuse împotriva jandarmilor, dar anchetatorii militari au solicitat ca să fie depuse la dosar orice materiale video care să completeze aceste plângeri.

“In cursul zilei de astazi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-au sesizat din oficiu, fiind inregistrat dosar penal cu privire la modul de interventie al jandarmilor si incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei din Bucuresti in cursul zilei de 10 august 2018, precum si in cursul noptii de 10 spre 11 august 2018. De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti urmeaza sa fie colectate inclusiv sesizarile depuse la sectiile de politie, iar toate plangerile penale depuse vor fi inregistrate sub numar unic”, informează Parchetul, printr-un comunicat de presă.

Jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. “Mă usturau ochii, nasul și gâtul foarte rău. Toate căile respiratorii îmi erau blocate de acel miros infernal. Am fost prezent și la protestele din iarnă și atunci s-au folosit sprayuri lacrimogene, dar nu se simțeau așa cum s-au simțit acum!”, povestește un tânăr, prezent la protestul din 10 august. Un jandarm, aflat sub protecţia anonimatului, a declarat că au primit ordin de la Prefectul Capitalei.

De asemenea, jandarmul a mărturisit că nu s-au folosit doar simple gaze lacrimogene, ci substanţe care provocau, totodată, senzaţia de vomă a oamenilor. ”Noi suntem nişte maimuţoi, facem ce vor ei!”, a mai spus bărbatul. „Mă aflam în mulţime şi a explodat o petardă chiar în spatele meu. Mi-a făcut rană. Atmosfera era irespirabilă, mă ustură faţa şi ochii şi vorba aia –am făcut armata, dar aşa ceva… să nu mai zic că mă simţeam ameninţat. O doamnă de la jandarmerie mi-a spus să plec de acolo că îmi pun viaţa în pericol”, a declarat un alt protestatar.

„ Când au început să dea cu gaze nu îmi venea să cred. Nu am mai putut respira. Gazarea a crescut gradual. Cel mai puternic s-a simţit în jurul orei 22:30, atunci când pur şi simplu plângeam şi nu mai aveam aer. Trebuia să mă las în jos să apuc să respir un pic, chiar dacă aveam masca la gură. Un prieten de-al meu s-a dus să facă fotografii. S-a întors la noi cu ochii roşii şi de abia mai respira, ditamai omul era terminat!”, a declarat un protestatar aflat sub protecţia anonimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *