PERICOL AVIATIC! Reacția Royal Air Force după ce șase BOMBARDIERE RUSEȘTI au fost interceptate deasupra Mării Negre

Șase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer au fost interceptate, de către avioane de vânătoare britanice, în data de 13 august a.c, în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre. Bombardierele ruseşti s-au îndreptat apoi spre Crimeea Avioanele britanice securizează spaţiul aerian al NATO. Cu toate acestea, ministerul rus al Apărării a negat informaţiile Royal Air Force potrivit cărora avioanele britanice de luptă ar fi interceptat avioanele ruseşti SU-24 deasupra Mării Negre.

“După ce au încheiat misiunea, a fost identificat un avion militar dintr-un stat NATO. Acesta nu a făcut nicio manevră, nu a deviat de la cursul său şi nu s-a apropiat de aparatele de zbor ruseşti care se întorceau la bază”, afirmă Ministerul rus al Apărării. Royal Air Force este prima forţă aeriană a Alianţei Nord-Atlantice care asigură o misiune de poliţie aeriană din România şi sub comandamentul NATO, se precizează într-un comunicat de presă.

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a descris luna trecută drept ”frecvente” astfel de ”provocări” din partea Rusiei. Ca reacție la acest incident ce a avut loc deasupra Mării Negre, Royal Air Force a dispus ridicarea de la sol a patru aparate de zbor de tip Eurofighter Typhoon de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu: “În răspuns la prezenţa a şase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre”, se arată în comunicat.

Această operaţiune ″face parte din misiunea poliţiei aeriene consolidate a NATO în cadrul căreia acţionează Royal Air Force pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a da asigurări prietenilor români şi a pune în aplicare angajamentul Regatului Unit de a asigura apărarea colectivă a ţărilor membre NATO”, au precizat forţele aeriene britanice.

″Am fost avertizaţi în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (…) înainte de a primi ordinul de a decola″⁣, a declarat unul dintre piloţi, citat de aceeaşi sursă. Oficialii de la Kremlin mai spun că zborurile avioanelor de luptă ce ţin de forţele navale ruseşti au loc cu respectarea strictă a regulilor internaţionale privind folosirea spaţiului aerian şi fără încălcarea graniţelor altor state.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *