Bonusuri cu iz electoral. Guvernul a mai dat o minivacanță. Care au fost efectele

Ultima minivacanță a fost acordată de Guvernul Dîncilă exact la începutul verii. Acum, la doar două luni și jumătate, o altă minivacanță de cinci zile a fost acordată bugetarilor.

„Avem o veste bună pentru angajaţii din sectorul public. Vor avea o mică vacanţă în a doua parte a lunii august pentru că ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, este zi liberă, stabilim ca şi 16 şi 17 august să fie zile nelucrătoare pentru a oferi astfel românilor câteva zile de odihnă”, anunțase într-o ședință de Guvern premierul Viorica Dăncilă, potrivit Dcnews.ro

Lucian Isar, economist cu un palmares impresionant, a explicat, care sunt efectele deciziei, precizând că România a pierdut 800 milioane euro. „În mare, sunt două efecte. În primul rând, scade PIB-ul general, adică practic România pierde. Și a pierdut cam 800 milioane euro.

Al doilea efect se referă la alocările între sectoare. Impactul este major prin faptul că nu doar în momentul respectiv nu mai relaționează sectorul privat cu sectorul de stat, dar, după cum știți, când se anunță noi sărbători publice, ritmul de lucru încetinește și înainte și după respectiva sărbătoare. Mai mult, se creează ceea ce se numește punte. Fiecare își aglomerează zilele de concediu pentru a cuprinde sau extinde minivacanța”, a declarat Lucian Isar.

Economistul a făcut comparație cu o zi de vineri. „Este exact ceea se întâmplă într-o zi de vineri. Deși ziua de muncă se termină, să zicem, la ora 16.00, de la 15.00 deja salariații se gândesc unde e ușa clădirii. Așa se întâmplă și în momentul în care inserezi o astfel de sărbătoare care generează o perioadă mai lungă de vacanță. După ce revine la muncă, omul nu este un robot care la prima oră a dimineții să fie la fel de eficient după o minivacanță pe nepusă masă, în mijlocul verii”, a explicat Isar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *