SCANDALUL manualului de geografie plin de greșeli continuă cu o ERATĂ

Mai sunt doar câteva zile zi școlile își deschid porțile. Numai că anul acesta școala va începe cu un scandal pe tema manualelor fără precedent. De exemplu, manualul de geografie pentru clasa a VI-a este plin de greșeli.

„Proiectul manualului școlar de Geografie pentru clasa a VI-a, autori FISCUTEAN Mihaela Cornelia, FISCUTEAN Dorin, MIHAI Ciprian, POPA Ionela a fost clasat pe locul I, cu un punctaj de 91,25 de puncte dintr-un maxim de 100”, arată Editura Didactică și Pedagogică într-un comunicat.

Cu toate acestea, greșelile care abundă în manual încep încă din primele pagini. Nimeni nu le-a văzut până ce manualul nu a ieșit din tipografie.

Ministerul Educaţiei Naţionale a demarat o cercetare amănunţită pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut erorile depistate în manualul de Geografie de clasa a VI-a şi precizează că o erată va fi trimisă în şcoli până la începutul anului şcolar, potrivit agerpres.ro

“În prima parte a săptămânii viitoare, va apărea varianta digitală corectată a manualului de Geografie de clasa a VI-a, incluzând şi atenţionări cu privire la varianta din print. Va fi realizată o erată tipărită pentru manualul de Geografie de clasa a VI-a, erată ce va fi trimisă în şcoli până la începutul anului şcolar, astfel încât elevii să primească odată cu manualul şi erata în cauză. La nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost demarată o cercetare amănunţită pentru a vedea în ce etapă a procesului de scriere/evaluare/editare au apărut respectivele erori”, precizează MEN într-un comunicat.

Editura Didactică și Pedagogică a reacționat, joi seară, într-un comunicat de presă la relatările presei cu privire la greșelile grave din manualul de Geografie de clasa a VI-a. Potrivit sursei citate, manualul respectiv a fost cel mai bine realizat și a primit aviz științific favorabil. În plus, greșelile vor fi corectate, însă doar în varianta electronică, pentru că deja au fost tipărite 148.000 de exemplare

Contractul de colaborare semnat cu evaluatorii de manuale prevede că neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor asumate prin contract atrage răspunderea părţii în culpă.

“Activitatea redactorului din cadrul Editurii Didactice şi Pedagogice care a lucrat la manualul de Geografie de clasa a VI-a va fi supusă analizei Comisiei de disciplină. Ministerul Educaţiei Naţionale îşi rezervă dreptul de a acţiona în instanţă, acolo unde este posibil, autorii/redactorii/evaluatorii manualelor (în funcţie de etapa în care s-au produs erorile), pentru daunele aduse”, menţionează ministerul.

Potrivit Editurii Didactice şi Pedagogice, în acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, din care 148.000 sunt manuale de Geografie.

Lista greșelilor din manualul de geografie

Turnu Măgurele este greșit poziționat în locul Drobetei-Turnu Severin, pe harta care indică Traseul Dunării (pagina 50)

Ilustrația Harta Politică a Lumii, de la paginile 13 și 14, conține cele mai multe greșeli:

Marea Moartă este plasată pe hartă greșit, în loc de Marea RoșieHarta nu reprezintă Sudanul de Sud, deși a devenit țară independentă din 2011

Insula Ascension este greșit scrisă „Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului

Insula Tasmania este greșit numită „Vanuatu”, deși pe hartă apare și Vanuatu corect scris și la locul real

Guiana Franceză este scrisă cu „i”, în timp ce Guyana apare corect, cu „y” (asta deși cele două denumiri apar corect în altă hartă, la pagina 13).

Insulele Falkand în loc de Insulele Falkland (denumire care apare, totuși, în forma corectă, cu doar o pagină înainte).

Atât Londra, cât și Paris sunt prezentate ca „al treilea oraș european”, la capitolul „Mari orașe europene”. De altfel, pe pagina 60 sunt prezentate 5 orașe, însă fără o ordine predictibilă. Astfel, elevii află informații despre Moscova – cel mai mare oraș european, care este urmat de Londra – prezentat de manual ca „al treilea oraș european ca număr de locuitori”, apoi este prezentat Berlinul – „al cincilea oraș european”, precedat în manual de Roma – „al optulea cel mai mare oraș european”, iar lista de la această lecție se încheie cu Paris – indicat ca „al treilea cel mai mare oraș european”.

Regiunea industrială Ruhr este greșit scrisă Rhur, deși râul apare scris corect, în aceeași hartă de la pagina 71.

Orașul Krasnoiarsk este scris Krasniarsk (harta de la pagina 75).

Munții Iablonovâi apar pe harta de la pagina 75 cu numele Iablonoy.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *