Responsabilii noului Liceu Romano-Catolic din Târgu Mureș nu au comunicat câți elevi are instituția

Ioan Macarie, inspectorul-șef al județului Mureș, a declarat marţi, 11 septembrie 2018, că noul Liceu Teologic Romano-Catolic “Francisc Rakoczi al II-lea” (II. Rakoczi Ferenc) din Târgu Mureş nu a comunicat oficial numărul elevilor care au început anul şcolar 2018-2019 şi nici câte clase au fost formate, conform AGERPRES.

Din această cauză, deocamdată, elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic ”Francisc Rakoczi al II-lea” nu figurează în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR). Șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș a menționat că singurele cifre concrete i-au fost aduse la cunoştinţă în data de 5 septembrie, potrivit cărora că ar exista 290 de copii care solicită transferul la această unitate şcolară.

Potrivit şefului ISJ Mureş, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar i s-a comunicat, neoficial, că la această nouă unitate şcolară ar fi fost transferaţi 320 de elevi, de la mai multe instituţii de educaţie din Târgu Mureş, care ar urma să înveţe în 14 clase.

Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale a acordat autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului Teologic Romano-Catolic, cu 26 de formaţiuni de studiu, a câte 28 de copii.

Vechiul Liceu Teologic Romano-Catolic a fost desfiinţat de instanţa de judecată, care a constatat că actele și procedura urmată pentru înființare au fost realizate cu încălcarea legii, în anul 2015, prin segregarea Colegiului Naţional “Unirea” din Târgu Mureș.

Liceul Teologic Romano-Catolic a luat ființă în mod nelegal și chiar fără consultarea măcar a reprezentanților Uniunii Democrate a Maghiarilor din România care conduc Departamentul pentru învățământ în limbile minorităților din Ministerului Educației Naționale – de către Consiliul Local Târgu Mureș, cu sprijinul inspectorului școlar general al județului Mureș, Ștefan Someșan.

Pentru cine nu știe, UDMR deține cei mai mulți reprezentanți în cadrul Consiliului Local Tîrgu Mureș (circa 40 %) și, practic, fără voința acestei formațiuni politice nu se poate întâmpla nimic în forul decizional al municipiului. Astfel, aleșii UDMR, în complicitate cu fostul inspector-șef Ștefan Someșan, sunt acuzați că au încălcat mai multe prevederi legislative, doar pentru a înființa această unitate de învățământ, deșii inițiatorii proiectului puteau cu greu justifica oportunitatea unei asemenea decizii (de exemplu, nu existau copii maghiari în municipiu care să nu învețe deja, în limba maghiară, la o unitate de învățământ, marea majoritate a elevilor provenind din școli mixte sau unități de învățământ pur maghiare). Iar pentru că, pur și simplu, nu existau copiii necesari, a fost decisă spargerea altor școli!

Dată fiind responsabilitatea reprezentanților UDMR în înființarea ilegală și, deci, dispariția Liceului, formațiunea a încercat în numeroase rânduri urgentarea reînființării unității liceale. Cum era nevoie de o decizie a administrației locale Târgu Mureș, care nu este condusă de un reprezentant propriu, UDMR a decis că de această dată autonomia locală nu este bună  și a apelat la schimbarea legislației cu ajutorul actualei coaliții aflate la guvernare. După una dintre încercări, în luna martie a acestui an, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea PNL şi PMP, proiectul de lege adoptat de Parlament privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş fiind declarat neconstituţional, iar în data de 9 august acest liceu a fost înfiinţat prin ordin de ministru.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *