România văzută de Uniunea Europeană. Jean-Claude Juncker : „Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu!”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a schimbat poziția pe care a avut-o cu un an în urmă în ceea ce privește situația României și a dorinței ei de a intra în spațiul Schengen. În discursul său despre Starea Uniunii mesajul său pentru România a fost destul de lămuritor și anume, că țara noastră și Bulgaria chiar dacă ar trebui să intre în spațiul Schengen încă nu sunt pregătite din punct de vedere al rezultatelor privind respectarea statului de drept, aceasta fiind una din condițiile de bază ale aderării.

“Am impresia că există o uriaşă şi controversată dispută în România între preşedinte şi guvern şi o parte a Parlamentului. Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu”, a afirmat oficialul european.

Întrebat cum i se pare situaţia din România, în condiţiile în care nu a vorbit despre ţara noastră în discursul despre Starea Uniunii, spre deosebire de anul trecut, când a menţionat România, Jean-Claude Juncker a afirmat că dacă ar fi vorbit despre România în discursul de miercuri, mesajul nu ar fi fost unul pozitiv în totalitate, potrivit stiripesurse.ro

“Aş spune că acesta este un subiect oarecum complicat. Dacă aş fi vorbit despre România, mesajul nu ar fi fost unul pozitiv în totalitate. Anul trecut a fost unul pozitiv şi cred în continuare că România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând, dar în acelaşi timp trebuie să vedem rezultate în ceea ce priveşte respectarea statului de drept”, a declarat preşedintele CE.

De asemenea, întrebat cum este, din punctul său de vedere, situaţia din România în acest moment la capitolul stat de drept şi justiţie, Juncker a spus că are impresia că “există o uriaşă şi controversată dispută în România între preşedinte şi guvern şi o parte a Parlamentului”.

“Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu”, a afirmat oficialul european.

El a mai spus că în Europa lipseşte dialogul între est şi vest: “Cred că în Europa ne lipseşte dialogul între est şi vest. Eu am susţinut aderarea ţărilor din centrul şi estul Europei. Rămân la părerea că aceasta a fost o decizie corectă după căderea comunismului. În partea dumneavoastră a Europei nu a existat suficient dialog”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *