Întâlnire ratată la nivel înalt. Reacția președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker la gafa premierului Viorica Dăncilă. Premierul dă vina pe SPP

Foto: Sutu.ro

Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări a început la București, sub patronajul președintelui Klaus Iohannis și în prezența a 9 șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un premier și un ministru al Afacerilor Externe. Premierul Viorica Dancila ar fi trebuit sa se intalneasca luni seara, la Aeroportul Baneasa, cu seful Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, care a venit in tara noastra pentru a participa la Summit-ului Celor Trei Mari.

Intrevederea nu a mai avut loc, iar in presa au aparut informatii ca Dancila ar fi intarziat.

Guvernul a venit insa cu explicatii, precizand ca Dancila a fost anuntata de Reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene in Romania ca aeronava lui Junker ajunge la 18.30.

Ulterior, afirma Executivul, directorul Aeroportului a informat-o pe Dancila ca avionul va ajunge mai devreme.

Potrivit Guvernului, premierul a ajuns la Aeroportul Baneasa la ora 18.00, dar SPP-ul il preluase deja pe Jean Claude-Juncker si l-a dus la hotel.

Reacția fostului premier Victor Ponta care știe foarte bine cum trebuie respectat protocolul în asemenea situații a recționat dur  comentând o astfel de situație neplăcută.

„Atitudinea lui Jean Claude Juncker față de premierul Viorica Dăncilă demonstrează că scrisorile acelea absolut mincinoase trimise de Guvern către Comisia Europeană sunt văzute și se ia poziție”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier a mai spus că, în cazul întâlnirii ratate dintre Dăncilă și Juncker, a fost vorba și despre o gafă de protocol, pe care el o pune pe seama faptului că premierul are ”consilieri impuși de Dragnea”, potrivit www.b1.ro

”Nu s-a întâmplat niciodată ca președintele Comisiei Europene să vină în România sau într-o țară membră UE și să nu aibă o întâlnire oficială la Guvern. Știu că dna Dăncilă a cerut o asemenera întâlnire oficială la Guvern și a fost refuzată de dl Juncker și cineva din staff-ul domniei sale i-a sugerat: dacă tot nu vine la Guvern, hai la aeroport să facem niște poze, să-l saluți. E o problemă politică. Refuzul dlui Juncker nu e altfel de justificat decât prin faptul că în cadrul Comisiei Europene, la cel mai înalt nivel, ceea ce se intâmplă în Guvernul României, scrisorile acelea absolut mincinoase trimise către Comisia Europeană sunt văzute și se ia poziție”, a explicat Victor Ponta

El a condamnat și atitudinea Guvernului de după gafa lui Dăncilă, care a aruncat vina, în loc să ceară scuze: ”A treia problemă e cea mai urâtă. Se poate întâmpla să ai o gafă. Care e răspunsul deja tipic din partea staff-ului guvernamental? În loc să spui: ”ne cerem scuze, a fost o neînțelegere”, vii cu o minciună de o ticăloșie, murdărie fără seamăn”.

”Și în vizită privată dacă vine, la o nuntă sau în vacanță, președintele CE se vede cu premierul pentru că el e omologul șefului guvernului, nu al șefului de stat. Nu cunosc niciun caz, nici din România, nici altă țară membră UE, în care președintele CE să zică: ”eu nu vin la Guvern, dacă vrei să vii să mă vezi, vino la hotel sau aeroport”. E un mesaj politic extrem de grav, în condițiile în care peste câteva săptămâni o să avem dezbatere în Parlamentul European despre statul de drept și valorile democratice în România. În mod normal, dl Juncker ar fi avut multe de discutat cu dna Dăncilă, însă știe că orice discuție cu dna Dăncilă e inutilă și că decizia e la Dragnea, iar el nu e un personaj frecventabil pentru nimeni din Europa”, a mai spus Ponta.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *