Zi neagră pentru șefii din Jandarmeria Română. Audierile au început la Parchetul General

Mai mulți șefi ai Jandarmeriei Române au fost chemați vineri la Parchetul General pentru a fi informați despre calitatea pe care o au în dosarul aflat în cercetare privind evenimentele din 10 august când a avut loc protestul diasporei.  Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a fost la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, potrivit digi24.ro

Maiorul Cazan, de asemenea, s-a prezentat la Parchetul General, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

El şi-a făcut loc cu greu să ajungă la mulţime, printre protestatarii aflaţi în faţa Parchetului pe toată durata audierii şefilor Jandarmeriei. Aceştia au huiduit şi au strigat „La puşcărie”„Demisia”„Criminalule”.

Procurorii de la Parchetul General i-au prezentat și colonelului Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, acuzaţiile în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Acesta este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ca şi atunci când a ajuns, Cucoş s-a strecurat cu greu printre cele peste 20 de persoane care au aşteptat la sediul Parchetului sosirea pentru audieri a mai multor şefi din Jandarmerie. Protestarii au strigat injurii iar la plecare Cucoş a intrat în maşină cu ajutorul jandarmilor chemaţi să restabilească ordinea.

Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a declarat la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Sindile a ieşit de la Parchet după aproximativ o oră.

„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, mi s-au adus la cunoștință faptele – complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, a declarat Cătălin Sindile la ieşirea de la Parchet.

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că atât în plan personal, cât şi instituţional, are tot interesul să colaboreze cu anchetatorii.

La acestă oră, este audiat la Parchetul General prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş, care se afla la comanda instituţiei în 10 august. Şi el ar urma să fie pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.

Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după începerea cercetărilor de către Parchetul General. Ea a susţinut că şi-ar fi dorit ca discuţiile din comisie să fie echidistante şi să fie abordate şi din perspectiva jandarmilor loviţi de protestatari cu pietre, sticle şi garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o oră, Dan a spus că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii.

La rândul său, Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie “cât mai puţin violenţi” şi să adopte o tehnică militară care să le permită să ţină la distanţă oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situaţii cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

La patru zile de la protestele din 10 august, şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş a susţinut o conferinţă de presă în care a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul, susţinând că cei vinovaţi vor plăti, fără însă a face vreo precizare lagată de modul de coordonare a intervenţiei Jandarmeriei de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, el a făcut un apel la români: “În anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere”.

Lucian Ionescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *