Situație DRAMATICĂ pentru elevii români de la Colegiul Național Unirea din Târgu Mureș

A început un nou an școlar iar elevii și profesorii din toate unitățile de învățământ sunt pregătiți pentru ceea ce au de făcut pe parcursul acestuia. Mai puțin cei de la Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș, segregat pentru a se crea Liceul Teologic Romano-Catolic. Acolo, situația este dezastruoasă. Conflictul mut dintre Fundația Statusului Romano-Catolic și Primăria Târgu Mureș pare să nu mai aibă sfârșit. Politicul este un jucător de bază, cu toate că într-o societate normală așa ceva nu ar fi de admis. Elevi, profesori și părinți sunt neputincioși în fața speculațiilor în care, mai mult sau mai puțin voalat, se face referire la tensiuni, situația copiilor români și viitorul clădirii. Aceasta este împărțită acum între Colegiul Național „Unirea” și Liceul Teologic Romano-Catolic Francisc Rakoczi al II-lea. Partea de clădire în care funcționează cel din urmă liceu pare totuși renovată și înnoită.

De fapt, care este situația? Fundația Statusului Romano-Catolic și Primăria Mureș au avut încheiate două contracte de închiriere, în baza cărora Statusul Romano-Catolic din Transilvania primea bani de la primărie, pentru a permite ca elevii să continue să învețe în clădirea Colegiului Național Unirea, care le fusese dată, prin retrocedare (chirie, practic – n.r.). Unul până în 2014, celălalt din 2014 până în prezent. În cel de până în 2014, scria clar că 80% din chiria dată de primărie ar trebui investită în consolidarea/renovarea clădirilor CN Unirea. Deși ar fi trebuit făcute renovări, conform prevederilor contractului, clădirea a ajuns să arate așa cum arată. Acum, Primăria Târgu Mureș vrea din nou să aloce fonduri pentru renovarea clădirii, iar Statusul nu mai vrea să primească banii.

Ca atare, clădirea este acum într-o stare deplorabilă, iar siguranța elevilor români și a cadrelor didactice este periclitată.

Într-o postare pe Facebook, deputatul de Mureș Marius Pașcan expune întreaga situație dramatică de la CN Unirea

„Am atenționat public în mai multe rânduri că, în spatele tărășeniei, prin conflictul artificial creat, politic, privind înființarea nelegală a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, se urmărește de fapt evacuarea Colegiului Național „Unirea” din imobilele de pe str. Mihai Viteazul nr. 15, din Târgu-Mureș. Reprezentanții UDMR, precum și cei ai Statusului Romano-Catolic din Transilvania au negat cu vădită ipocrizie, în mod repetat, această posibilitate.

Iată însă că, printr-o adresă transmisă Primăriei municipiului Târgu-Mureș, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, prin Statusul Romano-Catolic din Transilvania, în calitate de proprietar al imobilelor, solicită primăriei să „asigure un imobil corespunzător tehnic”. Este de fapt o somație voalată, motivată speculativ astfel:
„Accesarea acestor proiecte durează, motiv pentru care nu se pot realiza în timp util deficiențele constatate, în așa fel încât siguranța elevilor și a cadrelor didactice care își desfășoară activitatea în corpul C1 din imobil să fie asigurată.
Pentru motivele mai sus prezentate și având în vedere că, începând cu data de 21.09.2017, nu există încheiat un contract de locațiune valabil cu locatarii imobilului, subscrisa fundație, respectiv proprietarii tabulari al imobilului, nu ne asumăm nici o răspundere pentru utilizarea de către Colegiul Național Unirea a corpului C1 din imobilul de la adresa Târgu Mureș, str. Mihai Viteazul, nr.15, jud. Mureș.

Utilizarea imobilului se face strict pe răspunderea dumneavoastră. Subscrisa fundație nu răspundem de integritatea corporală al locatarilor. Proprietarul declină orice răspundere pentru eventualele probleme cauzate de starea imobilului.
Pentru ca procesul educațional să nu fie afectat de starea imobilului și având în vedere interesul superior al copiilor și al profesorilor care își desfășoară activitatea în imobil, respectiv ocrotirea integrității corporale a acestora, vă solicităm să asigurați Colegiului Național Unirea un imobil corespunzător din punct de vedere tehnic.” Documentul este semnat de președintele Consiliului director al Statusului Romano-Catolic din Transilvania, conf. univ. dr. Holló László.

Solicit Primăriei și Consiliului local municipal Târgu-Mureș, care par cotropite de o prelungă letargie și tăcere suspectă în privința situației actuale delicate a Colegiului Național „Unirea”, să reacționeze de urgență. În acest an, când aniversăm Centenarul Marii Uniri și făurirea oficială a națiunii române, chiar în debut de nou an școlar, este inadmisibil să asistăm la asemenea situații în privința unui colegiu de elită, reprezentând cu cinste învățământul mureșean și purtând pe frontispiciu chiar (re)numele „Unirea”. Nici măcar nu ați promovat pe cale extraordinară, în justiție, demersul privind recuperarea acestor imobile retrocedate, conform constatărilor DNA, prin abuz în serviciu, deși v-am pus la dispoziție informațiile juridice necesare în acest sens și aveți calitate procesuală…

Stopați prigoana etnică împotriva elevilor români, până nu va fi prea târziu! În mod similar, pas cu pas, au fost evacuați elevii români, în urmă cu 28 de ani, și din cadrul Liceului Teoretic „Bolyai-Farkas”, fără nicio alternativă rezonabilă. Vă solicit imperativ să nu vă bateți joc de elevi, părinți și cadre didactice, e incredibil în ce atmosferă îi determinați să înceapă noul an școlar!”, a postat pe Favebook deputatul Marius Pașcan.

În aceste condiții am apelat la Hollo Laszlo, pentru a încerca să aflăm care este situația de la acest colegiu și din punctul de vedere al unui reprezentant al Fundației Statusul Romano-Catolic din Transilvania, căreia i-a fost atribuită clădirea Colegiului Național „Unirea”. Întrebat despre această situație, Hollo Laszlo afirmă că statusul a înștiințat Primăria Târgu Mureș despre starea avansată de degradare a clădirii, pentru care nu-și asumă nicio răspundere.

„Am trimis o scrisoare către primărie și către liceu și inspectoratul școlar în legătură cu un proces verbal, pe care l-am primit de la Inspectoratul de stat din Construcții. În procesul verbal respectiv este stipulat că, clădirea principală a colegiului este periculoasă. Deci, sunt mai multe probleme cu clădirea și în procesul verbal sunt înșirate toate problemele. Nu putem sa ne asumam nicio răspundere în legătură cu folosirea clădirii. A existat un contract. La 21 septembrie 2017 noi am reziliat contractul respectiv”, afirmă Hollo Laszlo

Trebuie amintit că pe marginea acestui subiect au fost foarte multe tensiuni care au implicat chiar diplomația româno-maghiară, inclusiv după afirmațiile nepermis de jignitoare ale premierului ungar Viktor Orban la adresa statului român și după negocierile de rezolvare a speței purtate de acesta cu persoane din conducerea paralelă a guvernului și statului român.

Dar, revenind, punctual, din atare situație se pune firesc o întrebare legitimă: ce se va întâmpla cu elevii români care învață în acel corp de clădire? Miza ar fi o nouă zgândărire a unor subiecte sensibile?

„Ce să vă răspund? Eu cred că la ora asta, în momentul de față trebuie să purtăm discuții cu primăria pentru că pur și simplu trebuie să înțelegeți că noi nu ne putem asuma răspunderea în cazul că s-ar întâmpla ceva. Cum se știe, clădirea chiar este într-o stare avansată de degradare. De 80 de ani nu au fost făcute renovări generale pe clădirea asta. Noi de când am preluat, am făcut câteva reparații. Am reparat acoperișul și în incinta clădirii am reparat câteva săli, toalete, deci, cât am putut. Dar clădirea are nevoie de o reparație generală.”

În acest context se conturează un scenariu extrem de periculos care mai puțin are legătură cu starea fizică a clădirii în sine. Iată răspunsurile reprezentantului Statusului Romano – Catolic, Hollo Laszlo la câteva întrebări despre situația tensionată de la Colegiul Național „Unirea”.

„Cui folosește acea scrisoare de înștiințare trimisă Primăriei Târgu Mureș din partea Statusului Romano-Catolic?

  • Nu pot să răspund. Totuși, cred că trebuie să purtăm discuții ca să vedem dacă putem merge mai departe

Acum că a început un nou an școlar, elevii romani unde sunt?

  • Nu am informații

Dar dvs cum vedeți ieșirea din această situație?

  • Trebuie să răspund că nu știu

Nu v-ați gândit, totuși, la o soluție?

  • De ce ar trebui să gândesc la soluții? Clădirea nu ne aparține, ca instituție vorbind. (n.r. școala ca unitate de învățământ aparține statului român în timp ce clădirea aparține STC)

Dacă elevii nu mai pot să învețe acolo și viata le este pusă în pericol atunci ar trebui sa plece. Unde credeți că vor pleca?

  • Mă depășește. Nu pot să răspund”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *