Îndrăgostită de „rețeta rusească”: Ungaria amenință Ucraina, după ce a fost prinsă cu „ocaua mică”

Foto: economica.net

Foto: economica.net

În 26 septembrie 2018, agenția națională ungară de presă, MTI, a informat că ministrul ungar al afacerilor externe, Szijjarto Peter, aflat la cea de-a 73-a sesiune anuală a Adunării Generale a ONU, a declarat că Ungaria va lua măsuri de pedepsire („retorsiune”), dacă Ucraina va decide să îl expulzeze pe consulul ungar din Beregovo (Beregszasz).

Anterior, în 20 septembrie 2018, Szijjarto Peter afirmase, tot pentru MTI, că o eventuală decizie a autorităților ucrainene de a-l expulza pe consulul din Beregovo, ar fi o „mișcare neprietenoasă și riscantă”, care nu ar rămâne fără răspuns și „ar așeza într-o nouă dimensiune relațiile dintre cele două țări”. Ungaria a amenințat din nou că va frâna parcursul european și euro-atlantic al Ucrainei.

Motivul tensiunilor

În urmă cu o săptămână (19 septembrie 2018), pe canalul youtube.com a fost postat un filmuleț în care erau surprinse o serie de scene derulate în interiorul Consulatului Ungariei din Beregovo, regiunea Transcarpatia, din Ucraina. În videoclip se poate vedea o ceremonie de depunere a jurământului pentru obținerea cetățeniei ungare, de către un grup de etnici maghiari din Transcarpatia. Pe lângă depunerea jurământului pentru a deveni cetățean ungar (care este un jurământ de loialitate față de Ungaria – n.r.), se mai evidențiază intonarea imnului Ungariei, semnarea documentelor de către noii încetățeniți și acordarea pașapoartelor ungare. În film este surprins și cum un reprezentant consular al statului ungar îi sfătuiește pe cetățenii ucraineni, deveniți cetățeni ungari, să ascundă noua calitate față de autoritățile statului ucrainean și să nu folosească pașapoartele ungare la trecerea frontierei dintre Ucraina și Ungaria. Cu alte cuvinte, îndemn la încălcarea și eludarea legislației ucrainene. Din analiza unghiurilor filmării, reiese că a fost făcută cu o cameră ascunsă.

Vezi videoclipul din Consulatul ungar din Beregovo, Ucraina.

Semnificații pentru zona central-estică a Europei

Cel mai important fapt care trebuie menționat este că în Ucraina este interzisă, prin Constituție, obținerea de către cetățeni a unei alte cetățenii decât cea a statului, fără însă a se preciza o pedeapsă pentru cei care ar încălca interdicția. Deci, afirmația ministrului Szijjarto Peter, conform căreia: „Tot ceea ce s-a întâmplat la consulatul de la Beregovo în legătură cu ceremonia de depunere a jurământului pentru obținerea cetățeniei este în concordanță cu dreptul ungar şi internaţional. Afirmaţia părţii ucrainene conform căreia acordarea cetățeniei ungare celor care trăiesc în Transcarpatia este un fel de încălcare a dreptului internațional este falsă şi înşelătoare” creează cel puțin nedumerire.

Ucraina este un stat aflat în criză, aproape în stare de război, pentru care orice chestiune ce are legătură cu suveranitatea și respectarea legilor zgândărește rănile proaspete ale pierderii unei porțiuni a teritoriului său național. Supărarea ministrului de externe al Ucrainei, care a amenințat cu expulzarea consulului Ungariei, nu apare deci, din senin. Reprezentanți oficiali ai statului ungar – consulul din Beregovo – fac demersuri vădit contrare Constituției Ucrainei, iar acest lucru este demonstrat video. De asemenea, un reprezentant cu rang consular al Ungariei îndeamnă cetățeni ucraineni, de etnie maghiară, la nesupunere față de legile statului, prin sfatul de a nu dezvălui calitatea de cetățean ungar, la trecerea frontierei. Această faptă gravă pentru un reprezentant consular, precum și depunerea jurământului de credință, de către cetățeni ucraineni, față de un alt stat, pe teritoriul propriu, este de natură să irite și mai mult sensibilitatea autorităților de la Kiev.

Ce ar trebui să știe românii

Ungaria își dovedește încă o dată, și într-un nou context, lipsa de maniere internaționale și avântul de a se amesteca în treburile interne ale statelor din jurul său, mai ales dacă subiectele și scandalul creat concordă cu interesele Moscovei. Inclusiv prin nașterea și întreținerea instabilității în zonă. În cazul României, acest fapt a fost dovedit cu ocazia intervenției în chestiunea acțiunilor justiției pe tema faptelor de corupție ale unor politicieni maghiari, segregării Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF), a înființării ilegale, prin presiunile reprezentanților UDMR, a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, sancționate de instanțe, a susținerii entităților, acțiunilor și simbolurilor separatiste maghiare din Transilvania, cel mai cunoscut exemplu fiind recent inventatul „steag secuiesc”, ce trimite vădit la prerogative statale. Ungaria a amenințat România, ca și, în prezent, Ucraina, însă cu un subiect diferit – cel al împiedicării intrării în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Pe de altă parte, Ucraina a dat dovadă, chiar și după declanșarea conflictului cu Rusia, de o atitudine deloc prietenoasă față de România și minoritarii români din Bucovina de nord, Maramureșul istoric și Basarabia de sud, după ce, mai înainte, întreprinsese acțiuni ce frizau agresivitatea. După diverse dispute, dintre care cea mai cunoscută a fost cea a canalului Bîstroe, noua lege a învățământului din Ucraina prevede că învățământul minoritar nu se va mai desfășura începând cu clasa a V-a, cu excepția orelor de limbă maternă a minorităților. Acest fapt va avea ca efect predictibil o și mai accentuată deznaționalizare a tinerilor români (dar și maghiari și de alte naționalități) din Ucraina și o pierdere a cunoștințelor celor mai sensibile în păstrarea identității naționale – cele ce țin de limba maternă.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *