ADEVĂRUL care a adus MAZILIREA ministrului Educației. „Limba română şi România nu sunt de negociat”

Un scandal uriaș a izbucnit după ce Executivul a emis o Ordonanţă (OG 9/2018), pe 23 august 2018, care a intrat în vigoare la începutul anului şcolar şi care arată că elevii de până la clasa a IV-a, care învață într-o limbă a minorităţilor naţionale vor recepta de acum înainte materia Limba şi literatura română de la profesorii de gimnaziu şi liceu, şi nu de la învăţătoare.

Imediat, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea așteaptă o remaniere in fruntea Ministerului Educației, spunând ca o colaborare cu actualul ministru va fi imposibila și că încrederea în acesta nu exista.

Ministrul Valentin Popa a fost chemat ulterior la președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a avea o discuție pe această temă. La discuție au participat mai mulți grei din PSD. Ce s-a discutat la această ședință nu s-a putut afla, dar reacțiile au fost evidente. Liviu Dragnea a declarat că este de acord cu propunerea liderului UDMR, Kelemen Hunor, iar ministrul Valentin Popa și-a dat demisia.
“Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată”, a transmis Popa.

El a adăugat că a fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita, unde a încercat să dialogheze cu elevii în limba română, însă “fără nici un fel de succes”.

“Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără niciun fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră, în conformitate cu programa, timp de cinci – şase ani, câte patru ore de limba română pe săptămână, plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaştere al limbii române era aproape de zero”, a mai spus ministrul demisionar.

Valentin Popa i-a sfătuit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase pentru a încerca să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române de acolo.

“Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat”, a mai susţinut Popa

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *