Discursul snobilor, în pericol: Intelectual recunoscut internațional afirmă că tinerii fac bine să rămână în țară

Foto: Jurnalul national.ro

“Suntem datori să convingem societatea că fără educaţie ne dezumanizăm şi coborâm în regnul animal sau mai rău, în regnul vegetal. Ne doare când vedem părinţii îndemnândându-şi copiii să plece la studii departe de ţară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-şi elevii de liceu să-şi ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităţilor străine ademenindu-ne cei mai buni elevi şi studenţi. Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc şi nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră este aceea de a face şcoală bună în România şi de a-i învăţa pe tineri că “locul românilor este în România”, conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă”, a spus rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi preşedinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Datoria universităţilor este aceea de a-i învăţa pe tineri că locul lor este în România, însă toate străduinţele mediului academic vor rămâne fără rezultat dacă nu sunt întrunite condiţiile necesare realizării acestei datorii – dacă şcoala merge înapoi şi dacă cercetarea nu primeşte finanţarea de care are nevoie, a afirmat Ioan-Aurel Pop.

În contextul sărbătoririi Centenarului formării României moderne, un cărturar cu ținută recunoscută în plan internațional, aruncă în derizoriu discursul pseudo-intelectualilor și al chivuțelor snoabe. Acesta vorbește despre un punct dureros pentru România – exodul inteligențelor și al tinerilor, din România. Țara noastră are, conform statisticii Organizației Națiunilor Unite, cel mai mare exod de populație, după Siria, țară răvășită de peste șapte ani și jumătate de război civil.

Ileana Kiss

Foto: ramnicuvalceaweek.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *