Alegeri PRO și CONTRA. Oare cum vor vota maghiarii din România la europarlamentare?

Un barbat introduce buletinul in urna de vot, la Iasi, duminica, 25 noiembrie 2007. LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

În perioada 15-16 noiembrie va avea loc la Centrul Cultural Várkert Bazár din Budpesta,  consfătuirea Consiliului Diasporei Maghiare urmată de plenara Conferinţei Permanente Maghiare (Máért). La eveniment vor participa oficialități ale guvernului ungar printre care și prim-ministrul Viktor Orbán.

În cadrul conferinței de presă de a avut loc recent având ca tematică evenimentele amintite,  secretarul de stat Árpád János Potápi a afirmat că dorește simplificarea legislaţiei electorale mai ales că următorul prag îl reprezintă alegerile parlamentare de anul viitor. În legătură cu aceste alegeri, Árpád János Potápi a mai spus că în această săptămână Parlamentul Ungar va începe dezbaterea privind propunerea pentru crearea posibilităţii de a vota şi maghiarii din afara graniţelor Ungariei.

Referindu-se la agenda Máért din acest an, secretarul de stat a subliniat că propunerea pentru simplificarea legislaţiei electorale, va fi prezentată de către Gergely Gulyás, ministrul coordonator al Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei.

Potrivit secretarului de stat, în prezent, numărul de noi cetăţeni maghiari este de 1,38 milioane. După cum se știe, Guvernul ungar sprijină acțiunea de a oferi dublă cetățenie tuturor maghiarilor care trăiesc în comunități din diferite țări europene.

Dacă Fidesz, ca partid de guvernământ din Ungaria susține această propunere pe care a inițiat-o, nu același lucru este împărtășit de Coaliţia Democratică (DK). Această formațiune politică de stânga este condusă de fostul premier ungar Ferenc Gyurcsány şi se află în Opoziţie.

Potrivit acestei facțiuni din Parlamentul Ungariei, sistemul electoral ungar nu garantează secretul voturilor prin corespondenţă, astfel că există şi pericolul ca persoanele ce deţin dubla cetăţenie şi locuiesc într-un stat membru UE să voteze în ambele ţări la alegerile europarlamentare.

Zsolt Gréczy, purtătorul de cuvânt al DK, luând ca exemplu maghiarii din Transilvania a afirmat luni la o conferință de presă că formațiunea politică din care face parte a susţinut tot timpul strădaniile pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, cu menţiunea că acestea nu pot încălca legislaţia din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *