Uluitori și jenanți: secretarul de stat ungar Potapi Arpad Janos se face din nou de râs, cu afirmații împotriva României

Karoly Kratochvil, comandatul Diviziei Secuiești

Vineri, 23 noiembrie 2018, la vernisajul expoziţiei “Karoly Kratochvill şi Divizia Secuiască”, de la Muzeul Secuiesc al Ciucului, din Miercurea Ciuc, secretarul de stat ungar Arpad Janos Potapi a ținut să arate că el consideră că a luat sfârşit veacul de singurătate în “Bazinul Carpatic”. În acest sens, oficialul responsabil pentru “politica naţională” al Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei a ținut un discurs, după cum a transmis agenția națională ungară de presă MTI, în cadrul căruia a făcut afirmații uluitoare, cunoscute până acum doar din acțiunile oficialilor budapestani în România.

Potapi a afirmat: “Guvernul Ungariei nu renunţă la acest pământ”, nu renunţă la maghiarime, la părţile naţiunii maghiare şi la istoria maghiarilor. Acesta a adăugat că în zilele noastre nu mai este nevoie de modificarea graniţelor de stat pentru a apăra maghiarimea.

A luat sfârşit veacul de singurătate. Cu programe de dezvoltare a economiei, ani tematici, crearea spaţiului educaţional şi economic în Bazinul Carpatic ne-am tot străduit în ultimii opt ani să venim în întâmpinarea dăinuirii dumneavoastră pe pământul dumneavoastră natal” – a afirmat secretarul de stat.

Oficialul ungar a amintit că a fost într-o vizită în localitatea Maradik, din Serbia, unde, în octombrie 1918, a fost prezent premierul Ungariei de la acea vreme, Istvan Tisza. Tisza a convocat locuitorii satului și le-a spus că monarhia (austro-ungară n.r.) a pierdut războiul, însă ei trebuie să își păstreze credința și identitatea maghiară.

Potapi a comentat: “Ar fi putut spune asta și în Transilvania, dacă venea aici”.

Primarul din Miercurea Ciuc, Robert Kalman Raduly (UDMR), a declarat, la rândul său, că “cel care a creat Divizia Secuiască, Karoly Kratochvil, a fost o persoană pe care mulți care și-au făcut datoria au urmat-o”.

Un nou elogiu al ocupației hortyste din nord-vestul Transilvaniei, făcut de primarul alergic la români, Raduly Robert Kalman

“Nu este adevărat că secuii sunt sub ocupație”, a spus edilul, care a adăugat că liderii comunității lucrează la crearea unei noi lumi maghiare, care să nu mai dureze doar patru ani, ca perioada dintre 1940 și 1944. Pentru cine nu știe, aceasta a fost perioada plină de chinuri, suferințe și chiar crime împotriva populației românești, reprezentată de ocupația hortystă din Transilvania. A fost perioada în care fruntașii români era prigoniți și chiar uciși, iar multe biserici românești din zona ocupată au fost pângărite, devastate și demolate.

Arpad Janos Potapi sosise în România la inaugurarea expoziţiei “Karoly Kratochvill şi Divizia Secuiască”


În aprilie 1919, Bela Kun, conducătorul bolșevic al Ungariei, a ordonat trupelor ungare atacarea Cehoslovaciei și României, plănuind unirea Ungariei cu Rusia bolșevică. Pe teritoriul Transilvaniei, nucleul armatei maghiare erau reprezentat de „Divizia Secuiască”, formată din trei brigăzi, la care se adăugau detașamente de represiune, formate din jandarmii maghiari, oameni din administrația nobiliară și aventurieri dornici de căpătuială.

În aceste condiții, armata română declanșează contraofensiva, cu două divizii de infanterie și două de vânători de munte, și, după o învăluire, obligă Divizia Secuiască să capituleze, privând armata ungară de unitatea ei de elită. Armata română își continuă înaintarea spre nord despresurând trupele cehoslovace, încercuite de ucrainieni și trupele lui Bela Kun și împiedicând joncțiunea acestora.

Divizia Secuiască” a fost o armată de factură comunistă, deși mai curând titulatura ar fi de unitate paramilitară, care s-a dedat la multe acțiuni de jaf și persecuție la adresa populației civile din Transilvania. Scopul ei a fost ocuparea Transilvaniei, anularea actului de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918 și realipirea provinciei românești la Ungaria. Comandantul acesteia a fost Karoly Kratochvil sau Kratochwill, căci și locul de naștere și numele duc către teritoriile cehilor și slovacilor, în acea vreme ocupate și ele de Austro-Ungaria. Momentul de atunci poate fi considerat, de către unii, ca având asemănări cu situația actuală: Ungaria s-a aliat cu Rusia bolșevică, pentru realizarea obiectivelor sale geo-strategice, sens în care s-a angajat să promoveze și interesele Kremlinului, prin răspândirea ideologiei de atunci a acestuia.

Între cele Două Războaie Mondiale, Karoly Kratochvil a fost o personalitate importantă a mișcării revizioniste, fiind membru al conducerii mai multor organizații ce militau pentru revizuirea frontierelor în avantajul Ungariei, precum Asociația Diviziei Secuiești, Uniunea Națională a Frontului Luptător, Asociația Bărbaților Ardeleni, Asociația Vânătorilor Turanici.
Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *