Un MARE PATRIOT român și un maghiar ADEVĂRAT, un exemplu pentru generaţiile viitoare, a trecut la Domnul

În zilele când în România se sărbătorea Centenarul Marii Uniri, pe patul unui spital din Târgu Mureş se stingea din viaţă, la 88 de ani, Hajdu Gyozo, un om de o calitate deosebită, un adevărat exemplu pentru generaţiile viitoare de copii români şi maghiari.

Fost redactor şef, mai bine de 40 de ani, al revistei scriitorilor maghiari din Transilvania Igaz Szo, preşedintele, de peste 28 de ani, al Asociaţiei culturale româno-maghiare Egyutt-Împreună şi redactor şef al revistei omonime, acest om nu a făcut altceva decât să urmărească permanent, pe tot parcursul carierei sale, aducerea împreună a celor două culturi, română şi maghiară, potrivit historia.ro

A scris mii, probabil zeci de mii de articole referitoare la relaţiile româno-maghiare, a tradus zeci de cărţi în română şi maghiară ale poeţilor şi scriitorilor celor două ţări, a organizat sute, poate mii de evenimente culturale dedicate îmbunătăţirii relaţiilor româno-maghiare.

Aproape în fiecare zi de 1 decembrie a organizat, în Bucureşti sau Târgu Mureş, acţiuni culturale, prin care a încercat să demonstreze că este o minciună teza actualilor politicieni ai UDMR şi a oficialilor ungari, potrivit căreia Ziua Naţională a României reprezintă o zi de doliu.

De altfel, Hajdu Gyozo a fost unul dintre puţinii jurnalişti maghiari care au avut curajul să îşi asume condamnarea publică a doleanţelor autonomiste ale UDMR şi a altor organizaţii maghiare, a avut curajul să spună că toată această luptă, susţinută puternic de Budapesta, nu reprezintă altceva decât o himeră, un mod prin care maghiari cu funcţii bine plătite în administraţia centrală şi locală înţeleg să îşi păzească scaunele!

Fără să beneficieze de ajutorul financiar al niciunei instituţii culturale din România, hulit permanent de UDMR pentru că nu susţinea politica acestei organizaţii, Hajdu Gyozo a crezut permanent în destinul său, acela de a apropia oamenii simpli, români şi maghiari, independent de opţiunile lor politice.

Optimismul, modestia, aprecierea lucrurilor mărunte, simple, accesibile oricui sunt învăţăminte lăsate în urmă de filosofia de viaţă a omului de presă maghiar. Şi la toate aceste lucruri aş adăuga încă unul: coloana vertebrală.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *