PLOAIE DE STELE pe cerul României. Spectacolul astronomic poate fi văzut în toată ţara

Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi vizibil şi din România în nopţile de joi (13 decembrie) şi vineri (14 decembrie). În această perioada Geminidele vor oferi cea mai frumoasă ploaie de stele a anului.

Fenomenul numit popular „ploaie de stele” se produce când Pământul traversează o zonă unde sunt cantităţi mari de praf lăsate în urmă de asteroidul Phaethon descoperit în 1983, potrivit antena3.ro

Phaethon, care măsoară 5,10 kilometri, se apropie de Soare la 1,4 ani, iar la contactul cu atmosfera particulele de praf aprind gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie provin din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc “Geminide”. Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi. Astfel vor apărea “bolizi”(meteori strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele.

Deşi ploaia de meteori a început în ziua de 4 decembrie, fenomenul astronomic va atinge apogeul joi şi vineri (14 decembrie), moment în care se vor putea vedea “unul sau doi meteori pe minut”.

Stelele căzătoare pot fi observate fără instrument astronomic. Pentru a ne putea bucura de acest spectacol este suficient să privim cerul după miezul nopţii în direcţia opusă Lunii (pentru a evita strălucirea sa şi pentru un contrast mai bun).

Ploaia de stele pare să vină dinspre constelaţia Gemenilor, de la care îşi trage numele, dar spectacolul va putea fi urmărit pe întreg cerul, fără a fi nevoie să ştim unde se află această constelaţie, este de părere Mario Tafalla, astronom la Observatorul Astronomic Naţional al Spaniei.

Geminidele sunt foarte lente, aşa că putem admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent intră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s, în timp ce Perseidele (vizibile în august) au o viteză de 59 km/s.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *