Atenție români! Pentru că unii dintre voi sunt cei mai răi reciclatori ai Europei, vi se pregătește ceva cu impact asupra bugetului și sănătății

Foto: ziarullumina.ro

În urmă cu cinci zile, o entitate denumită Alianța Globală pentru Aternative la Incinerare (GAIA, pe englezește) a lansat un comunicat intitulat „Instalaţiile de valorificare energetică, pe ordinea de zi a Primăriei Municipiului București. Soluţia – un dezastru pentru mediu şi pentru sănătatea cetăţenilor”. Din comunicat aflăm că primărița Firea vrea să facă să funcționeze, în București, un incinerator de gunoaie. Soluția va implica o investiție de 180 de milioane de euro, din bani de la bugetul Bucureștilor, dar și de la Uniunea Europeană.
De aici, se pare că se nasc mari nemulțumiri, acuzații și turbulențe. În chiar comunicatul GAIA ni se spune cât de periculos este pentru sănătatea oamenilor un astfel de incinerator și cum ar urma să întrerupă „economia circulară” (cei Trei R, cu alte cuvinte), pentru cel puțin zeci de ani. Iată ce spun aceștia:
„Prin incinerarea deşeurilor, fie ea şi cu recuperare de energie în instalaţii aşa-zis moderne, Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov vor pune în pericol sănătatea cetăţenilor , vor polua iremediabil mediul înconjurător şi vor îngreuna tranziţia României spre o economie circulară . Toate aceste ameninţări se vor traduce în costuri, fie că vorbim despre tratarea cetăţenilor bolnavi, despre reducerea poluării aerului sau despre slujbele pierdute în sectorul economiei circulare.”

Incineratorul de deșeuri al Vienei. Foto: Wikipedia – enciclopedia liberă

Un alt fapt interesant menționat în comunicat este că ar trebui examinate cu luare aminte exemplele unor țări din UE, precum Danemarca sau Olanda, care nu își pot atinge țintele de reciclare și (pe lângă folosirea gunoiului propriu) ajung să și importe gunoi, pentru că au un grad mare de utilizare a acestuia pentru obținerea de energie.

Concluzii
Nu putem spune care dintre părți are dreptate sau în ce proporție se împarte dreptatea între acestea. Este foarte posibil ca și unii și alții să aibă bune intenții, în inițiativele lor. Ce se știe, însă, în legătură cu această inițiativă:
1. Populația post-decembristă a României este, statistic, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la această „cursă a civilizației” – reciclarea deșeurilor și recuperarea materiilor prime. Aceasta deși ne-am angajat să fim mai buni, iar acum riscăm amenzi uriașe pentru nerespectarea obligațiilor din domeniu.
2. Domeniul gunoiului este printre cele mai atrăgătoare pentru Mafie (da, începând cu cea italiană). Aici se spală și se obțin venituri uriașe, plătite de contribuabili pentru servicii greu de urmărit și verificat. Urmărește documentare despre acest fapt. Și mai ales aici!
3. Dincolo de statistici, există și mulți români care își doresc să recicleze și fac eforturi pentru reciclarea deșeurilor, care se traduc în câștig pentru țara lor, pentru cei care trăiesc alături de noi și care vin după noi, precum și față de natură. Aceștia pot depune mărturie despre cât de multe lucruri nu se reciclează, din simplul fapt că nu există infrastructură și pentru că România nu mai are industrie. Printre acestea se numără mobila veche, hârtia și cartonul atinse de mâncare, pungile murdare, hainele vechi și rupte, hârtia plastifiată, cerată, lucioasă, obiectele din cauciuc, tacâmurile și vesela din plastic de unică folosință, vesela și caserolele de polistiren, pahare de hârtie, pixurile, covoare și carpete, perne, pilote și plăpumi vechi, filtrele de purificare a apei, încălțămintea veche etc..
4. Multe țări occidentale (Danemarca, Suedia, Olanda), dar și orientale, printre care se evidențiază Japonia, folosesc această metodă, a valorificării energetice a deșeurilor.
5. Arderea eliberează în aer o mulțime de substanțe toxice și cancerigene. Cele mai periculoase se numesc dioxine și furani. Furanii se emană, însă, și de la prepararea termică a mâncării comerciale sau de la prăjirea cafelei și prepararea ei, mai ales în expresoare cu capsule. Despre dioxine, care se eliberează și în urma arderii lemnului sau cărbunelui, se spune că se distrug, dacă arderea are loc la temperaturi de peste 900 – 1000 de grade Celsius.

Noi am găsit mai multe argumente favorabile, însă sunt cel puțin la fel de multe și defavorabile măsurii discutate. Lăsați-ne comentariile dumneavoastră pentru a ne arăta ce credeți și a reveni asupra subiectului.

Termenii comunicatului oficial al Primăriei:

Compania Municipală Energetica Bucureşti are în vedere următoarele intervenţii pentru modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti:

1. Construcţia a noi unităţi de producţie energie termică în cogenerare

Pentru compensarea lipsei de energie termică din zonele de nord şi est ale Bucureştiului, conform strategiei de termoficare a municipalităţii, Compania Municipală Energetica Bucureşti are în vedere construcţia a două noi centrale termice în cogenerare, pentru prima dintre acestea sunt deja prevăzuţi bani în buget şi a demarat studiul de piaţă pentru găsirea unor terenuri disponibile şi care să îndeplinească criteriile necesare construirii unor asemenea facilităţi.

Apoi, comunicatul de presă vorbește despre construirea unui obiectiv cu totul nou pentru Capitală sau pentru România. Iată cum suna anunțul făcut, cu trimitere la proiectele de atragere a fondurilor europene, puse în aplicare de Primăria Capitalei:
Proiectul 2: „Instalaţia de tratare termică şi valorificare a deşeurilor din municipiul Bucureşti” – POIM – Axa prioritară 3 „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor”, Obiectivul Specific 3.1 „Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România”

Obiectivul proiectului de investiţii ce va fi propus pentru co-finanţare este de a realiza o instalaţie de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor municipale din municipiul Bucureşti care produce energie electrică şi termică şi care contribuie la reducerea cantităţilor de deşeuri biodegradabile la depozitele ecologice, asigurând totodată surse alternative de energie de înaltă eficienţă.

Stadiul proiect:ului era în urmă cu o lună, următorul:

– A fost revizuit Master Planul conform indicaţiilor specialiştilor JASPERS

– A fost finalizat studiul topografic şi geotehnic.

– S-a depusa documentaţia pentru obţinerea Certificatului de Urbanism la primăria sectorului 4

– Se lucrează la studiul de fezabilitate precum şi la analiza instituţională.

Ileana KISS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *