RETROSPECTIVĂ: 2018, #AnulMariiUimiri – un politician a renunțat la funcție și cariera politică, pentru interesul național

Cei mai mulți dintre noi suntem obișnuiți să credem și chiar să propagăm cu insistență în  jurul nostru idei precum: toți politicienii sunt persoane corupte, putrede până în măduva oaselor, toți maghiarii sunt răi și vor să fure Transilvania, toate blondele sunt reduse intelectual, șoferii românii sunt cei mai tari din lume. Dar realitatea ține să ne ofere, mai rar sau mai des, câte un dos de palmă morală peste nasul nostru atoateștiutor, de ajungem să ne ascultăm cu urechea autosuficiența ideologică.
În acest articol este vorba de o „normalitate”, pe care toți o știu, unii chiar o reclamă zgomotos, dar pentru care nimeni nu face nimic pentru îmbunătățire. Îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a limbii române, în rândul elevilor maghiari care învață în școli cu limba de predare maghiara, din județele Covasna, Harghita și Mureș. Căci despre asta este vorba.
Un prim pas spre o posibilă rezolvare a fost făcut la sfârșitul lunii august 2018, când OG 9/2018, semnată de Valentin Popa, în care se prevedea că disciplina Limba Română urma să fie predată elevilor minoritari, de la clasele I – IV, doar de către profesori cu diplomă, specializați în această materie. Sau de suplinitori, până se găseau suficienți profesori. Acest politician, Valentin Popa, inginer, profesor universitar, fost rector al Universității din Suceava, politician și ministru demisionar al Educației Naționale, ironizat adesea, mai mult sau mai puțin obiectiv, este personajul principal al poveștii noastre.
Deși tot scandalul cunoașterii limbii române fusese declanșat de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, care a reclamat Ministerul Educației la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), sub acuzația că din cauză că nu cunosc limba română, elevii maghiari sunt discriminați la examenele naționale, unde notele la Română îi trag în jos, UDMR a aruncat „pisica moartă” tot în curtea românilor. Ca de obicei, aceștia au devenit vinovați și pentru faptul că nu îi învață pe elevii maghiari suficient de sârguincios limba statului în care locuiesc și pentru faptul că iau măsuri pentru ca elevii maghiari să înceapă să asimileze cu adevărat limba oficială, care le punea generațiilor noi atât de multe probleme, tot din cauza politicii segregaționiste a UDMR.
Supărați că de la „chibriturile și benzina” lui Borboly Csaba li s-a „aprins” un răspuns atât de concret și de bine articulat, UDMR și-a umflat din nou mușchii și a amenințat politicienii români aflați la guvernare, cu un discurs croit să-i facă să-și asume „incendiul” din Educație și cheltuielile de stingere și revenire a copiilor maghiari la ignoranța de început, care îi face un electorat atât de bun și de iubitor, în ciuda performanțele negative ale formațiunii maghiare, aflată la guvernarea României, oficial sau neoficial, de atât de mulți ani.
Amenințările venite din partea UDMR au făcut să fie luată decizia de a-l sacrifica pe ministrul Educației, Valentin Popa. După ce șeful său politici l-a chemat la o „discuție amiabilă”, ministrul a ales să-și dea demisia, decât să adere la un compromis dezonorant pentru interesele statului de la care și-a primit demnitățile și leafa.
Prin grija șefilor partidului lui Valentin Popa, care au răspuns la poruncile UDMR, a avut loc și abrogarea OG 9/2018, care nici nu apucase prea bine să fie aplicată.
Imediat după demisie, Valentin Popa a declarat: „Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română, pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată”, a declarat Valentin Popa.
Explicația pe care fostul ministru o are în legătură cu această situație este că nu se dorește ca în școlile din Ardeal, în localitățile cu populație majoritar maghiară, copiii să fie motivați să învețe limba română.
„Când orele de Educație Fizică au fost scoase din orele învățătorilor și au fost făcute de profesorii de specialitate, nu a făcut nimeni scandal. Educație Fizică putem să facem cu profesori de specialitate, dar limba română, nu. Cum așa? Mi se pare grotesc. Și la Educație Fizică s-a acceptat ca aceste ore să nu le mai facă învățătorii și să le facă profesorii de specialitate. Sigur, astea le mai fac învățătorii (pe post de suplinitori – n.r.),  că nu peste tot sunt acoperite aceste ore. Mai sunt vreo 20% făcute de învățători. Dar este un proces continuu, care în fiecare an se îmbunătățește. Culmea, Educația Fizică acceptăm cu toții că trebuie făcută de profesori de specialitate, Limba Română, nu. Interesant, nu-i așa?
„Toată lumea se miră cum nu transpare în mass – media această situație, de ce a constatat un ministru la o clasă. Dacă nu s-a dus nimeni acolo ca să vadă! Pentru că, probabil, nici nu sunt lăsați să vadă. Dacă dumneavoastră vă duceți într-o clasă dintr-o comuna majoritar maghiară, categoric nici nu vă lasă să intrați acolo”, a mai spus fostul ministru.
Întrebat dacă mai există vreo șansă ca cineva, care va conduce Ministerul Educației să se gândească să continue ceea ce el a început, și anume să promoveze învățarea limbii române în toate școlile din țară, indiferent de zonă și preponderența populației, Valentin Popa a răspuns că singura barieră pentru acest lucru este politicul, care nu ar trebui implicat în așa ceva.
„Asta e. Anumite principii nu pot fi încălcate. Anumite limite nu pot fi depășite. Știți care este satisfacția totuși? Am arătat soluția. De acuma armate de parlamentari, de politicieni ar trebui să se gândească, că se poate face ceva, dar numai să vrei. Nu putem ca politicul să fie în afara interesului național. Totul e posibil dar până la o limită”, a mai spus Valentin Popa.

Ileana Kiss

Foto: Birtul Marmotei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *