Un Brexit fără acord ZDRUNCINĂ Europa. Soarta românilor din Marea Britanie este INCERTĂ. Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis

După respingerea acordului negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană, un val de îngrijorări a cuprins ţările din partea de est a Europei. Motivul principal îl constituie soarte milioanelor de persoane care lucrează în Marea Britanie. Din România sunt plecaţi peste 400.000 de persoane care muncesc în Marea Britanie de ani buni. Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis este optimist şi crede că realizarea unui Brexit fără acord nu ar afecta situaţia românilor din Marea Britanie.

“Nu e cazul să intrăm în fibrilaţii. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii”. Este primul mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis pentru românii care trăiesc în Regatul Unit după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. Românii din Marea Britanie sunt însă îngrijoraţi pentru soarta lor, potrivit stiri.trv.ro

Patru sute de mii de români muncesc sau studiază în Marea Britanie şi toţi vor să ştie cum va arăta viitorul lor acolo după ce ţara de adopţie nu va mai face parte din Uniunea Europeană.

Situaţia este însă incertă. Dacă Parlamentul britanic NU ar fi respins acordul, românii ar fi avut dreptul să locuiască, să muncească şi să studieze în Marea Britanie fără restricții  până la sfârşitul lui 2020. După această dată, unii ar fi putut să aplice pentru un statut special.

Mulţi români se gândesc deja să se întoarcă acasă, dar îi opresc copiii înscrişi la şcoli britanice.

Situatia ramane deocamdata incerta in Regatul Unit si momentan pe hartie sunt mai multe scenarii

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *