Românii din Transilvania, forțați să utilizeze maghiara, de coaliția PSD-ALDE? Negocieri cu UDMR pe un proiect declarat neconstituțional

Coaliția PSD-ALDE este puternic lovită de plecările de senatori și deputați, ceea ce o face să se zbată să acopere lipsa majorității parlamentare. În atare condiții, este de așteptat să facă majore concesii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România/UDMR, singura formațiune care poate decide dacă trece sau nu bugetul de votul Parlamentului.

Liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au discutat cu președintele UDMR, Kelemen Hunor despre condițiile susținerii și este cunoscut că maghiarii sunt profesioniștii în a-și urmări și negocia bine obiectivele pe care le vizează.

Pe acest fond, un nou Cod Administrativ, reambalat astfel încât să fie mai ușor acceptat, va fi depus de UDMR, în această sesiune, pe agenda Parlamentului României. Codul administrativ, care prevede și extinderea utilizării limbilor minorităților, a fost declarat, în această legislatură, neconstituțional.

Liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a declarat marți, 5 februarie 2019, pentru agenția ungară de știri, MTI, că această lege este o prioritate a Uniunii.

Deputatul Korodi Attila a menționat că sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională a României, cu privire la utilizarea limbii materne a minorităţilor în administraţie, nu au fost acceptate de către CCR. „Doar propunerea referitoare la descentralizarea instituţiei prefectului a fost respinsă de Curtea Constituţională”, a spus deputatul. Pentru a vedea adoptat proiectul, cu paragrafele dorite de UDMR, specialiștii formațiunii maghiare vor lua în considerare observaţiile CCR şi vor ajusta textul proiectului de anul trecut, a arătat Korodi Attila.

UDMR va negocia această lege în primul rând cu coaliția PSD-ALDE, aflată la guvernare, dar și cu celelalte partide.

Un alt obiect al negocierii îl reprezintă chiar Legea Bugetului. Korodi a declarat că UDMR poartă în prezent discuţii dure cu partidele de guvernare privind distribuirea impozitului pe venit între administraţiile locale, deoarece propunerea guvernului este favorabilă, în primul rând, localităţilor mari şi, prin urmare, solicită efectuarea de corecţii, așa cum consideră favorabil intereselor sale.

Ileana Kiss

Foto newsteam.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *