SCANDALUL LAPTELUI în Italia. Laptele românesc aruncat pe străzi

În România preţul laptelui este la raft între 80 de cenţi şi 1,5 euro, funcţie de provenienţă, calitate, concentraţie de grasime, etc. Laptele românesc care ajunge în Italia este vândut cu mai puţin de 50 de eurocenţi. Dece este o aşa mare diferenţă între preţul laptelui vândut în România şi cel vândut în Italia?

Păstorii din Sardinia au ieşit la sfârşitul acestei săptămâni în stradă şi au blocat principal arteră de traffic din insula, şoseaua 131. Motivul este preţul extrem de mic la care li se cumpără laptele – 60 de eurocenţi litru – şi din cauza căruia, spun ei, ies în pierdere, potrivit stiridiaspora.ro

În plus, procesatorii preferă să aducă lapte din import, care este şi mai ieftin.

Jurnalistul Italian Diego Fusaro a postat pe Twitter o imagine în care, spune el, un TIR cu lapte românesc circulă sub escorta armată a carabinierilor, pentru a fi apărat de furia localnicilor – deşi în imagine nu se distinge niciun însemn care să facă legătura cu România.

Fusaro susţine cauza păstorilor şi spune că acesta este unul dintre efectele negative ale globalizării. “Sarzii ajung să bea lapte românesc, sicilienii vor mânca portocale din Maroc”, a scris jurnalistul pe Twitter.

Protestatarii spun că, dacă nu obţin un preţ minim de 70 de eurocenţi, vor boicota alegerile regionale din 24 februarie. Între timp, ei blochează şoselele, varsă laptele pe străzi şi chiar i-au sechestrat câteva ore pe jucătorii echipei de fotbal Cagliari.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *