Statuia modernizatorului serviciului „Salvării” (actuala Ambulanță) a fost vandalizată. Autoritățile exasperează cu nepăsarea

Nepăsarea autorităților a atins și statuia celui care, alături de alții, a reorganizat pentru România serviciul „Salvării”

Încă de la începutul lunii noiembrie 2018, cititorii portalului ne-au semnalat faptul că statuia medicului-erou, Haralambie Botescu, amplasată peste drum de Piața Matache, a fost vandalizată. Iată că nici până la ora aceasta, inscripțiile batjocoritoare, realizate, cel mai probabil, de una sau mai multe biete victime ale subculturii jenante ce s-a abătut în ultimii 30 de ani peste România.

Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea sau Primăria Sectorului I, aflată sub autoritatea lui Daniel Tudorache, în care se află amplasat splendidul monument, nu au reușit să se sesizeze și nici să acționeze, până acum.

Urmare a acestei stări de fapt, se ridică întrebarea legitimă: dacă nici în cei trei ani de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri nu ne protejăm cumva monumentele, simbolurile și memoria legată de cumplitele vremuri ale Marelui Război, care a condus la Reîntregirea Națională, oare ce fel de oameni suntem și cum ne vom comporta în rest?

În plus, bucureștenii vă întreabă, stimate domnule primar Daniel Tudorache și stimată doamnă primar Gabriela Firea: Pentru ce plătiți salarii șefilor Poliției Locale a Sectorului 1 sau a Municipiului București? Oare de când s-au transformat în „Poliție Locală”, Gardienii Publici nu au adoptat nimic în plus la capitolul grijă față de patrimoniul bucureștenilor, ci doar la cel al cheltuielilor și parcului auto, care au devenit impresionante?

Cine a fost marele doctor Haralambie Botescu

Doctorul Haralambie Botescu s-a născut la Aldeni, județul Buzău, în 13 august 1874, și decedat la Râmnicu Vâlcea, la 22 decembrie 1917, în plin război purtat de România.

Preocupat de intereselor celor mulți, care erau în vremea sa extrem de săraci și victime ale înapoierii în care se zbătea populația României, Haralambie Botescu și-a pus energia și chiar viața în slujba celor loviți de boală și suferință, fără a căuta să se îmbogățească de pe urma nobilei sale îndeletniciri.

Un lucru demn de menționat realizat de Haralambie Botescu a fost osteneala pe care a depus-o pentru înființarea unei reţele de dispensare, de cabinete medicale şcolare şi reorganizarea serviciului de „Salvare”.

Alături de un alt mare medic, Nicolae Minovici, Haralambie Botescu a organizat azilul de noapte şi cantinele pentru săraci din București.

Haralambie Botescu, alături de alți medici, sanitari și surori medicale, și-a dat viața eroic în 1917, în timpul Războiului de Reîntregire, în timpul epidemiei de tifos exantematic care lovise Armata Română și populația României, în acele vremuri extrem de grele. Dată fiind experiența și dedicarea de care dăduse dovadă în ajutorarea medicală a trupelor române, la momentul morții sale, îndeplinea funcția de inspector al armatei pentru bolile contagioase.

Pentru că, prin viața și moartea sa, a slujit binelui celorlalți și al patriei sale, lui Haralambie Botescu i s-a dedicat o statuie, iar o stradă și o piață au primit numele său, cu adevărat glorios. Zona a fost aleasă pe criteriul apropierii de cea în care doctorul locuia, anume intersecția străzii Berzei cu Calea Griviței.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *