Șapte episcopi români vor reține atenția Papei cu ocazia vizitei în România. Punctul central al vizitei, necunoscut de majoritatea românilor

În timpul vizitei Suveranului Pontif în România, care va avea loc în mai, punctul central va fi reprezentat de slujba de beatificare oficiată de Papa Francisc la Blaj, au declarat unele surse clericale, pentru Radio Europa Liberă.

Consacrarea martiriului episcopilor români greco-catolici prin beatificare este un gest de recunoaștere a sacrificiului înalților ierarhi, dar și al multor preoți de rând, care au fost supuși prigoanei comuniste, arată secția Română a Europei Libere, preluată de site-ul În Linie Dreaptă.

Potrivit decretului, vor fi beatificați Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea și decan de vârstă al grupului de episcopi uniți martiri, Vasile Aftenie, episcop vicar la București, Ioan Suciu, care a fost episcop la Blaj și administrator apostolic ăn timpul comunismului al Mitropoliei Blajului. De asemenea, vor fi beatificați Tit Liviu Chinezu, consacrat episcop în clandestinitate, Ioan Bălan, episcop de Lugoj, Alexandru Rusu, episcop de Maramureș, și cardinalul Iuliu Hossu, episcop de Gherla, „uciși din ură față de credință între 1950 și 1970”, se arată în decretul Papei.

Cauza de beatificare a debutat în 1994, iar, în ultimele zile, procedura de verificare a documentelor și de dezbatere în toate forurile Vaticanului s-a încheiat.

În programul Papei Francisc în România, slujba de beatificare de la Blaj este programată duminică, principala ceremonie religioasă la care sunt așteptați mii de credincioși.

Ileana Kiss

Foto: inliniedreapta.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *