Gabriela Firea și primarii Negoiță reclamați pentru abuzuri împotriva bucureștenilor. Locuitorii ar putea fi obligați să poarte mască pe stradă

În cursul zilei de vineri, 22 martie 2019, Nicușor Dan, deputat și vicepreședinte al Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” a depus o plângere penală împotriva primarului general al Bucureștilor, Gabriela Firea, după ce Consiliul General al Capitalei a aprobat în luna ianuarie Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3, prin care ar fi schimbat destinaţia a şase terenuri de aproximativ 43 de hectare, din spaţiu verde în spaţiu construibil.

Nicușor Dan a indicat că infracțiunea reclamată este aceea de abuz în serviciu cu foloase necuvenite obținute pentru altul, de aceea ar intra în competenţa Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Deputatul român, cunoscut pentru procesele câștigate cu autoritățile din București, pe probleme ce țin de abuzuri în urbanism, a declarat cu ocazia reclamării: „În general, Bucureştii au două probleme mari – traficul şi poluarea. Suntem între primele oraşe din lume pe trafic şi între primele oraşe din Europa pe poluare. Şi asta vine din doi factori: supraaglomerarea, construirea în exces şi dispariţia spaţiilor verzi. Prin PUZ Sector 3, care a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti la sfârşitul lui ianuarie, sunt potenţate exact aceste două fenomene, în sensul că o parte importantă din spaţiile care sunt prevăzute ca spaţii verzi în Planul Urbanistic General, adică peste 40 de hectare, devin construibile şi nişte spaţii, (…) care au un regim de construire rezonabil, devin construite în exces prin PUZ Sector 3, şi vorbim de peste 50 de hectare”.

Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” acuză, în textul plângerii, că şase terenuri, în suprafaţă totală de aproximativ 43 de hectare, îşi schimbă în mod nelegal funcţiunea din spaţiu verde în spaţiu construibil, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti 49/31 ianuarie 2019.

Printre persoanele considerate responsabile de abuzuri, în cadrul plângerii, se numără „arhitectul şef al municipiului Bucureşti, Ştefan Călin Dumitraşcu, primarul general Gabriela Firea, directorului Direcţiei Juridice din Primăria Capitalei, Adrian Iordache, şi secretarului general al municipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir, pentru propunerea unui PUZ considerat de asociație ca vădit nelegal. Şi împotriva celor doi primari ai Sectorului 3 (Robert Negoiță şi Liviu Negoiţă, actualul și fostul edil – n.r.) şi a secretarului general al Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiţă s-a îndreptat plângerea penală, conform declarațiilor oferite de Nicuşor Dan la sediul DNA.

Conform explicațiilor lui Nicușor Dan, prin deciziile pe care le consideră abuz în serviciu, se oferă posibilități de realizare a unor construcții imense (un milion două sute de mii de metri pătrați construibili) în deja desfiguratul și ultra-aglomeratul București, iar aceasta prin exploatarea unor foste terenuri ce aveau statutul de spațiu verde și pe care nu se putea construi nimic permanent.

Deputatul a afirmat: „Pe terenurile care au funcţiunea de spaţiu verde, Planul Urbanistic General permite construirea a 20% din suprafaţa terenului, suprafaţă desfăşurată. Se trece prin PUZ Sector 3 de trei ori suprafaţa terenului, asta înseamnă un surplus de 1,2 milioane de metri pătraţi construiţi. Dacă privaţii, proprietarii care au aceste terenuri ar fi vrut să cumpere teren pentru a construi pe 1,2 milioane metri pătraţi, ar fi trebuit să plătească o sumă de ordinul a 290 milioane de euro”.

Acești 290 de milioane de euro ar urma să fie un cadou către unii „privați”, cum i-a descris Nicușor Dan, în timp ce locuitorii obișnuiți ai capitalei ar „câștiga” supraaglomerarea și așa aglomeratului lor oraș şi dispariţia unor spaţii verzi care sunt prevăzute în Planul Urbanistic General”, a mai arătat activistul civic român.

Ileana Kiss

Foto: Angelo Pantazis și Emile GuillemotUnsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *