Avertisment înainte de Florii şi Buna Vestire. Pericolul la care sunt expuşi toţi românii

Potrivit tradiţiei, de Sărbătoarea Bunei Vestiri și a Floriilor se consumă peşte. Cu această ocazie, consumul este mai mare decât în celelalte zile ale anului. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) recomandă cetăţenilor care vor să cumpere acest aliment în această perioadă să fie atenţi la câteva elemente care indică dacă peştele este proaspăt sau nu.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea”, afirmă Paul Anghel, director general al ANPC.

„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi.

Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din pește şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate.

Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului”, sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC.

La controalele efectuate de inspectorii ANPC s-au constatat nereguli la comercializarea peştelui, printre care cele mai frecvente au fost condițiile de depozitare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *