Kelemen Hunor, prezentat ca agent politic al Budapestei de acțiunile Ministerului ungar de Externe

După ce în dimineața zilei de sâmbătă, 6 aprilie 2019, lui Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), nu i s-a permis să intre în Ucraina, Ministerul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior a reacționat rapid, anunțând că l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la sediul său, pentru ziua de luni, 8 aprilie 2019. Aceasta deși Kelemen Hunor călătorea utilizând un pașaport diplomatic românesc.

Secretarul ungar de stat responsabil pentru informare şi imaginea internaţională a Ungariei a subliniat că măsura luată de aplicare a interdicţiei preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, să intre sâmbătă pe teritoriul Ucrainei, este considerată de către Ungaria ca o măsură abuzivă, antimaghiară şi inacceptabilă. Faptul dovedește apropierea dintre Kelemen Hunor și membrii coaliției Fidesz-KDNP, aflată la conducere în Ungaria.

Liderul formațiunii parlamentare maghiare din România a fost oprit pe când încerca să ajungă la Ujgorod, la cea de-a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ).

Kelemen Hunor a explicat agenţiei ungare de presă MTI că a vrut să intre în Ucraina cu un paşaport diplomatic românesc, pe la punctul de trecere a frontierei de la Záhony-Cop, dar a fost anunţat el nu va putea intra în Ucraina, în timp ce cei doi însoţitori ai săi îşi pot continua călătoria.

“Mi s-a pus în faţă un proces verbal în limba ucraineană şi mi s-a aplicat o ştampilă în paşaport, astfel încât nu mai pot intra în Ucraina, până la data de 13 octombrie 2020″, a explicat liderul formațiunii maghiare din România susținătoare a unor revendicări autonomist-separatiste.

În august 2018, autoritățile de la Budapesta au anunțat numirea propriului „comisar ministerial pentru Transcarpatia“ (regiune a Ucrainei), fapt care a produs tensiuni cu statul ucrainean. Pe de altă parte, atitudinea autorităților ucrainene față de minoritățile naționale i-au creat o imagine defavorabilă și o încordare și în relațiile cu Bucureștii și Varșovia, pe lângă Budapesta.

Ileana Kiss

Foto: facebook Viktor Orban via g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *