Poliție alternativă, formată exclusiv din maghiari, în unele zone – proiect propus de UDMR și adoptat tacit de Senat

Proiectul în speță, adus în atenția publică de mai mult timp, a fost inițiat de deputatul de Bihor, Szabo Odon, susținut de alți 16 colegi de-ai săi, deputați UDMR. Acesta vizează ca printre formele de pază prevăzute de lege (paza cu efective de jandarmi, paza cu polițiști locali și paza proprie, paza în mediul rural, paza și protecția prin societăți specializate) să fie introdusă și paza locală / comunală, aceasta putând fi asigurată cu unități de voluntari.

După cum se afirma în 2015, unitățile de voluntari vor fi, la început, neînarmate. Iată ce se menționa în articolul care anunța intenția deputatului Szabo Odon: „Fără să fie înarmaţi, poliţiştii voluntari vor patrula prin comune de câte ori le permite timpul”. Parlamentarul UDMR spune că membrii patrulelor pot fi aleşi dintre localnici, care vor urma un curs şi se vor organiza sub forma unei asociaţii. Aceasta poate primi donaţii ca să îşi cumpere maşini sau echipamente.” Experiența propunerilor UDMR și a modului în care unii reprezentanți ai acestei formațiuni se poziționează față de interesele statului român, face să se nască multiple întrebări cu privire la menționatele „echipamente”. Astfel, unii parlamentari români consideră că printre elementele de echipament ar putea apărea, la început, armamentul neletal. Mai apoi, ghemul povestirii s-ar putea derula.

Aceleași persoane au menționat că viitoarele patrule sunt gândite pe modelul Gărzii Ungare (Magyar Garda), formațiune paramilitară care a funcționat în Ungaria până la interzicerea ei de către autorități, pentru implicarea în activități violente și subversive. De asemenea, o gardă de voluntari și-a creat și Toroczkay Laszlo, fondatorul organizației extremiste ungare HVIM, interzisă în România, pentru implicarea unor reprezentați de vază ai săi în planificarea unor acțiuni cu substrat terorist. Este interesant exemplul lui Toroczkay Laszlo, care a devenit faimos după ce a fost ales primar într-o mică localitate din apropierea graniței ungare cu Serbia și România, iar din această postură și-a creat o patrulă cu care dorea să întărească propagandistic mesajul transmis de guvernul Orban împotriva migranților. Toroczkay Laszlo a lansat pe internet mai multe videoclipuri care încercau să inducă teroare, prin intermediul unor înregistrări cu gărzile de voluntari din localitatea pe care o conducea, păzind granița ungară de periculoșii imigranți.

Inițiativa UDMR a primit avize și rapoarte negative de la comisiile parlamentare de resort precum și de la Consiliul Legislativ, dar, pentru că nu a fost dezbătută în plenul Senatului în timp util, a fost adoptată tacit și a fost transmisă Camerei Deputaților, for decizional pentru proiect.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *