Tragedie în Franţa. Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame din Paris

Catedrala Notre Dame din Paris a fost devastată de flăcări chiar în Săptămâna Patimilor pentru creștinii catolici. Numeroși parizieni s-au adunat în stradă pentru a se ruga și a cânta împreună.

Un incendiu puternic a izbucnit, luni seară (15 aprilie 2019), la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată. Turla principală și acoperișul s-au prăbușit. Flăcările au izbucnit în partea superioară a construcției istorice, unde se efectuează lucrări de renovare, și s-au extins rapid. O uriașă coloană de fum se vedea deasupra Parisului în timp ce pompierii au încercat timp de ore bune să stingă focul.

În urmă cu trei zile, 16 statui ale celor 12 apostoli și patru evangheliști au fost coborâte pentru restaurare. De altfel, o mare parte din construcție trebuie renovată. Anul trecut, Biserica RomanoCcatolică a cerut fonduri de urgență pentru a salva clădirea, deoarece apăruseră grave probleme structurale care puneau în pericol construcția și pe vizitatori.

Notre Dame este unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa – atrage anual 13 milioane de turiști. A inspirat unul dintre cele mai populare romane din istorie, “Cocoșatul de la Notre Dame” de Victor Hugo.

Construcția Catedralei a început în 1163 și s-a încheiat în anii 1250. A mai ars o singură dată, în timpul Revoluției Franceze, trecând apoi aproape neatinsă prin cele două războaie mondiale.

“Vom reconstrui Notre Dame”, a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat luni catedrala gotică, provocând tristețe în Franța și în întreaga lume.

“Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată”, a declarat președintele, spunând că “orele următoare vor fi dificile”.

Rectorul catedralei Notre-Dame, Patrick Jacquin, a declarat presei locale că din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât și Tunica Sfântului Ludovic. Un spin din Coroana Mântuitorului se află și în țara noastră.

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu a spus: Catedrala Notre Dame este un simbol al creștinătății, al Europei, o emblemă a patrimoniului universal. Ceea ce se întâmplă este o tragedie.

Consternare internațională și solidaritate cu Franța

Imaginile devastatoare de la Paris au făcut rapid înconjurul lumii. Simbolul creștinismului francez în flăcări a transmis o undă de șoc în toate cancelariile. Liderii lumii au reacționat imediat prin mesaje de susținere.

Flăcările nu izbucniseră de multa vreme, când președintele american Donald Trump a fost printre primii care a scris pe Twitter:

“Este groaznic să văd uriașul incendiu de la Notre Dame”. Liderul SUA nu s-a sfiit să dea  sfaturi și a sugerat folosirea de avioane cisternă.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a declarat solidară cu poporul francez și a numit Notre Dame un simbol al culturii franceze și europene. Președintele Klaus Iohannis a scris tot pe Twitter că este îndurerat și că România este solidară cu Franța. Și președintele Consiliului European, Donald Tusk, și-a exprimat durerea pe o rețea de socializare, în timp ce la Vatican incendiul este urmărit cu extremă tristețe, se arată într-un comunicat al Sfântului Scaun.

Parizienii sunt șocați de tragedia care a lovit capitala Franței. Oameni de toate vârstele au ieșit în stradă pentru a se ruga împreună.

Un purtător de cuvânt al pompierilor parizieni a precizat, că următoarele 90 de minute sunt cruciale în lupta cu incendiul care a devastat, începând de luni dupa-amiaza, catedrala Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Franţei.

Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj președintelui Franței, Emmanuel Macron, în care își exprimă solidaritatea “în aceste momente de tulburare și de profundă tristețe.” Custodele Coroanei a transmis toată admirația pentru modul în care pompierii și forțele militare franceze luptă pentru a salva acest monument simbolic al națiunii franceze, de importanță europeană și mondială se arată în scrisoarea trimisă președintelui francez.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis un mesaj de solidaritate. “Notre-Dame din Paris este Notre-Dame a întregii Europe. Suntem toți alături de Paris azi“, a scris oficialul european pe Twitter.

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat pe contul său de Twitter. “Știri sfâșietoare vin de la Paris. #NotreDame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară.  România este alături de Franța.” – a scris președintele, în limba engleză

La ora 22:00, acoperișul catedralei s-a prăbușit.

Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel luni seara.

“Aceste imagini îngrozitoare cu Notre-Dame în flăcări sunt dureroase. Notre Dame este un simbol al Franţei şi al culturii noastre europene. Suntem cu gândul alături de prietenii noştri francezi”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului, Steffen Seibert.

O parte din Île de la Cite a fost evacuată, pe care se află catedrala.

Potrivit ministerului de Interne din Franța, nu există victime. Procurorul Parisului a anunțat că se va deschide o anchetă în urma incendiului. Pompierii încearcă în continuare să stingă focul.

Ministrul german al afacerilor Externe, Heiko Maas, și-a arătat susținerea față de Franța, într-un mesaj postat pe Twitter:  “Gândurile noastre merg către serviciile de urgență și către prietenii noștri francezi. Alături de ei, sperăm ca incendiul să nu facă victime.”

Notre-Dame din Paris este în flăcări. Emoția unei întregi națiuni. Gândul nostru merge către toți catolicii și către toți francezii. Asemeni tuturor compatrioților, sunt trist în această seară să văd arzând o parte din noi” – a scris președintele francez, Emmanuel Macron, pe pagina sa de Twitter.

Incendiul ar putea avea legătură cu lucrările de renovare la Catedrala Notre Dame.

Cu doar o săptămână înainte de incendiu

O operațiune de anvergură s-a desfășurat la Paris,  absolut necesară pentru renovarea unuia dintre cele mai vizitate obiective turistice din întreaga lume – Catedrala Notre Dame. Statuile celor 12 apostoli și 4 evangheliști au fost coborâte de pe vârful celebrului monument, cu ajutorul unei macarale de 100 de metri. Şi nu oricum, ci  fără capete.

Philippe Villeneuve, arhitect: “Din 1871 nu am mai intervenit asupra statuilor. Şi sunt 80 de ani de când nu am făcut lucrări la turlă. Deci, e un şantier dublu, pentru că vom restaura ceva ce nu a fost niciodată restaurat de la arhitectul Viollet-le-Duc.”

Celebrele statui au 3 metri înălțime și peste 250 kg fiecare, iar îndepărtarea capetelor a permis specialiștilor o atentă observație a structurii interioare.

Marie-Helene Didier, restaurator de monumente istorice: “Nu ne-a fost frică, pentru că sunt operaţiuni care întodeauna arată spectaculos, dar ne-am obişnuit să le facem pentru monumentele istorice. În plus, condiţiile meteo au fost sublime. Totul a fost perfect.”

Statuile vor face drumul, pe rând, două câte două, până la Perigueux, unde vor fi restaurate și apoi se vor întoarce la Paris, pentru a fi repuse în vârful catedralei, în 2022. Mai mult, statuile își vor recăpăta culoarea originală, cea de bronz. În tot acest timp, celelalte statui vor rămâne în interiorul catedralei pentru a putea fi vizitate și admirate.

Operațiunea de restaurare va costa peste 800 de mii de euro, iar refacerea întregii turle a catedralei necesită fonduri de 11 milioane de euro.

Catedrala Notre Dame, unul dintre cele mai iubite simboluri ale Parisului, este vizitată de aproximativ 13 milioane de persoane în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *