Deși par că nu mai pot de dragul Papei Francisc, autoritățile ungare îndoctrinează copiii cu ideea unui viitor război motivat religios

Susținerea și argumentarea cu fanatism a doctrinei lansate de cuplul Viktor Orban – Semjen Zsolt (premier – vicepremier ungar), conform căreia actuala conducere apără Ungaria de teribilele amenințări ale migranților, musulmanilor și a pierderii identității, conduc la apariția unor ipostaze terifiante. Copii încurajați să se gândească la bătălii motivate religios, pentru apărarea Ungariei, promovarea unei atitudini de arțăgoasă hărțuire a unor state vecine sau apărarea fără discernământ a unor vinovați de terorism, doar pentru că ar fi maghiari. Suntem, astfel, foarte aproape de situația în care putem aprecia că, după i-liberalism, autoritățile din Ungaria susțin extremismul de stat.

Cseresnyes Peter, secretar de stat în Ministerul ungar al Tehnologiei și Inovării, a participat recent la o prezentare militară organizată cu prilejul aniversării luptelor purtate împotriva turcilor, împrejurare în care a făcut o paralelă între amenințările din acele timpuri și riscurile de acum. Cseresnyes Peter a punctat actuala amenințare la adresa culturii creștine europene, care implicit ar primejdui identitatea și cultura maghiară, relatează index.hu.

Imaginile preluate de la eveniment ne arată copii îmbrăcați în uniforme militare ungare, mânuind într-o manieră specifică arme de asalt, mitraliere și aruncătoare de grenade (AG / RPG).

Site-ul Index.hu comentează că, deși nu menționează în mod fățiș, în discursul oficialului ungar se face trimitere la faptul că actualii copii maghiari vor lupta, nu peste mult timp, chiar cu arme, împotriva musulmanilor, la fel cum înaintașii lor au luptat împotriva turcilor.

Maniera în care oficialii ungari înțeleg să reacționeze la fenomenul migrației din Uniunea Europeană este cel puțin una bizară, specifică mai degrabă perioadei naziste, în care din cauza pierderilor suferite de armata sa, în ultimele faze ale celui de al Doilea Război Mondial, Adolph Hitler apela la copii de 10-12 ani, pentru a-și apăra puterea. Evident că o asemenea viziune nu își are locul într-o Europă a secolului XXI. Gestul este unul cu atât mai surprinzător și înfricoșător cu cât autoritățile de la Budapesta, fac tot posibilul, de la cel mai înalt nivel, pentru a profita de prezența Papei Francisc în România, de la sfârșitul lunii mai 2019. Printre altele, acțiunile de influență se axează pe specularea posibilităților de a se afișa alături de Suveranul Pontif și a da, astfel, o lovitură de imagine.

Se poate doar presupune care ar fi opinia Papei Francisc dacă ar afla că Guvernul Orban le insuflă unor copii din ciclul gimnazial sau liceal ideea unor viitoare ciocniri, în care să ia arma în mână și să lupte contra musulmanilor, ca reacție la fenomenul migrației. La fel, se poate doar presupune ce răspuns i-ar da președintele Ungariei, Ader Janos, care deja și-a anunțat prezența la slujba ce va avea loc la Șumuleu-Ciuc, Suveranului Pontif, cu a cărui aură pozitivă s-ar dori să fie învăluite și interesele guvernării Orban.

Ileana Kiss

Foto: index.hu ; delzalapress.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *