Virusul informatic care face ravagii în întreaga lume. Poate afla totul despre tine. Cea mai vizată ţară este România

Un virus extrem de periculos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicaţii aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluţii de securitate, cât şi prin programe instalate ilegal. Scranos, aşa cum este denumit acest virus se răspândeşte rapid în toată lumea dar mai ales în România, India, Brazilia, Franţa, Italia şi Indonezia

Potrivit specialiştilor, odată instalat pe sistem, Scranos se ascunde cu ajutorul unui rootkit (un driver software) şi poate spiona victima până în cele mai mici detalii, potrivit agerpres.ro

Astfel, ameninţarea poate extrage datele de acces la diverse site-uri din browsere, precum Google Chrome, Chromium, Mozilla Firefox, Opera, Microsoft Edge, Internet Explorer, Baidu Browser şi Yandex, poate sustrage datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon şi Airbnb, dar şi să trimită cereri de prietenie şi mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al victimei sau să o aboneze la diferite canale de YouTube. Dintre canalele de YouTube promovate de către atacatori şi monitorizate de Bitdefender, unul a strâns peste 3.100 de abonaţi într-o singură zi.

„Mai mult, Scranos poate sustrage tot istoricul de navigare pe internet şi poate descărca şi executa fişiere la discreţia atacatorilor. Aproape două treimi dintre victime folosesc sistemul de operare Windows 10, iar un sfert sunt utilizatori de Windows 7. Toate mostrele identificate confirmă că operaţiunea începută în luna noiembrie 2018, cu vârfuri de activitate în decembrie 2018 şi ianuarie 2019, a intrat acum în faza de consolidare. După luna martie, serverele de comandă şi control ale atacatorilor au început să disemineze şi alte mostre de ameninţări informatice, un semnal clar că reţeaua grupării infracţionale este folosită contra cost şi de către terţi ca să instaleze pe dispozitivele victimelor propriile programe infectate”, notează Bitdefender, într-un comunicat de presă.

Bitdefender recomandă utilizatorilor pentru evitarea infectării cu virusul Scranos să descarce şi să instaleze numai aplicaţii licenţiate, să folosească o soluţie de securitate performantă şi să actualizeze mereu sistemul de operare şi programele folosite la cea mai recentă versiune.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *