Revoltător! Detalii cutremurătoare despre dezastrul din Sri Lanka. Adevărul care a făcut posibil măcelul

 

După atentatele cu bombă din Sri Lanka unde au murit 290 de persoane şi au fost rănite peste 500, s-a pus întrebarea firească, dacă asemenea tragedie ar fi putut fi preîntâmpinată şi dacă guvernul a gestionat corect avertismentul asupra unui posibil atac.

Ruptura dintre preşedintele şi premierul din Sri Lanka ar fi una dintre cauze. Poliţia a fost avertizată în această lună privind un posibil atac asupra unor biserici care urma să fie comis de un grup islamist puţin cunoscut, însă avertismentul s-a pierdut din cauza neînțelegerilor la nivel înalt.

Despre aceast raport, nu a fost informat prim-ministrul Ranil Wickremesinghe cu toate că el a fost datat în 11 aprilie, iar în document este precizat că o agenţie de informaţii externe a avertizat privind posibilitatea unor atacuri asupra bisericilor din partea unei grupări militante interne numite National Thawheed Jama’ut (NTJ), a declarat presei ministrul sănătăţii, Rajith Senaratne.

“Când am întrebat despre acest raport, prim-ministrul nu ştia despre asta”, a mai spus Senaratne.

Nu se ştie dacă preşedintele, Maithripala Sirisena, ştia despre acest raport, dar principala organizaţie de securitate, Consiliul de Securitate se află în subordinea sa.

Preşedintele nu se afla în ţară când au avut loc atentatele.

„Ca guvern trebuie să spun că regretăm foarte, foarte mult şi trebuie să ne cerem scuze familiilor pentru acest incident”, a afirmat Senaratne.

Scandalul între preşedinte şi premier a început după ce Wickremesinghe a fost demis în octombrie 2018, însă l-a repus în funcţie câteva săptămâni mai târziu în urma presiunilor din partea Curţii Supreme.

Duminică, în condiţiile în care preşedintele se afla într-o călătorie în străinătate, iar ţara era zguduită de atacuri sinucigaşe, Wickremesinghe a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate, dar membrii săi nu au venit, a spus ministrul Senaratne.

„Este pentru prima dată în istorie când am văzut Consiliul de Securitate să refuze să vină la o întâlnire cu premierul ţării”, a spus Senaratne.

Guvernul crede că există legături internaţionale cu aceste atacuri.

“Nu credem că o mică organizaţie poate face toate aceste lucruri. Acum investigăm sprijinul internaţional pentru ei şi celelalte legături ale lor – cum au fabricat aceste bombe şi au orchestrat atacurile sinucigaşe”, a spus Senaratne.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *