Misterul neelucidat de 2.ooo de ani. Ce au mâncat Mântuitorul Iisus Hristos şi apostolii la Cina cea de Taină?

 

De sute de ani există mai multe teorii despre ceea ce a mâncat Mântuitorul Iisus Hristos împreună cu apostolii la Cina cea de Taină. Savanții italieni Generoso Urciuoli și Marta Berogno, doi arheologi italieni, au emis o teorie despre meniul de la Cina cea de Taină, după realizarea mai multor studii. Potrivit acestora, concluziile sunt cu mult diferite față de reprezentările tradiționale ale celebrei cine.

Potrivit acestora, în afară de instituirea Sfintei Împărtășanii, cea mai importantă Taină creștină, la Cina cea de taină s-ar fi mâncat și tocană tradiţională iudaică, denumită „cholent”, potrivit descopera.ro.

Leonardo Da Vinci, în celebra sa pictură Cina cea de Taina, ilustrează cum grupul, în frunte cu Fiul lui Dumnezeu, ar mânca ţipar (peşte).

O altă teorie aparţine Papei Benedict al XVI-lea, care a afirmat, în 2007, că la masă nu s-a mâncat miel, pentru că Cina cea de Taină s-a desfăşurat înaintea sezonului de tăiat miei. Alţii au sugerat că cina era Pesah, o sărbătoare religioasă evreiască.

Totuşi, în Biblie se spune că participanţii mâncau pâine nedospită şi beau vin, dar alte detalii ale cinei luate de Domnul împreună cu ucenicii săi sunt rămase mai puțin cunoscute.

Revenind la pictura lui Leonardo Da Vinci, abia recent, la ultima restaurare de la sfârşitul anilor 1990, au fost descoperite detalii considerate uimitoare. Acestea includ un fel de mâncare care pare scoasă din context: peşte la grătar cu felii de portocale.

Deşi nu era un fel de mâncare comun pe vremea lui Mântuitorului, ţiparul şi portocalele reprezentau un meniu des întâlnit în Italia secolului al XV-lea, secolul în care a trăit și creat Leonardo Da Vinci.

Fructe precum strugurii şi smochinele erau abundente în această regiune, dar nu existau la începutul primăverii. În aprecierea savanților nu este exclus ca la Cina cea de Taină să fi existat și smochine uscate.

De asemenea, mielul nu putea fi servit la Cina cea de Taină, după cum afirmă Papa Benedict al XVI-lea. Fostul Suveran Pontif afirmă că locul mielului a fost luat de Mântuitorul Iisus, conform pasajului biblic: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, al Legii celei noi..” (Matei 26, 26-28), cuvinte rostite de Fiul lui Dumnezeu, înainte de a împărţi Sfinților Apostoli pâinea şi vinul, transformate în Sfântul Trup și Sfântul Sânge, ale Împărtășaniei creștine.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *